Cara Buka Sekatan Akses ke URL

Sebilangan besar syarikat menyekat akses ke laman web tertentu, seperti Twitter dan Facebook, yang menyediakan kaedah untuk penjenayah siber menjangkiti stesen kerja melalui kejuruteraan sosial atau cara lain. Organisasi sering membuat senarai hitam - senarai domain yang sebahagian atau semua pekerja disekat untuk dilawati - menggunakan perisian perlindungan firewall atau endpoint. Namun, anda boleh menggunakan kaedah tertentu untuk mengelilingi senarai hitam, seperti menggunakan alamat IP dan bukan nama domain, atau mengakses laman web melalui proksi atau perkhidmatan pengalihan.

Melalui Alamat IP

1

Klik "Mula | Semua Program | Aksesori | Prompt Perintah" untuk membuka CMD.

2

Masukkan "nslookup [nama domain]" ke terminal. Gantikan "[nama domain]" dengan nama hos laman web (mis. "Nslookup google.com").

3

Tekan "Enter" untuk mencari alamat IP yang berkaitan dengan domain. Taipkan alamat IP yang tersedia ke bar alamat penyemak imbas Web.

4

Tekan "Enter" untuk menavigasi ke laman web. Sekiranya nama host, bukannya IP, disekat, komputer seharusnya dapat melayari halaman Web sasaran.

Menggunakan Perkhidmatan Terjemahan

1

Navigasi ke Terjemahan Google atau ke Penterjemah Bing (lihat pautan di Sumber.)

2

Masukkan alamat laman web sasaran ke dalam kotak teks carian. Pilih "Auto-Detect" sebagai bahasa untuk diterjemahkan.

3

Pilih "Bahasa Inggeris" - jika berkenaan - sebagai bahasa untuk diterjemahkan. Klik "Terjemahkan" untuk menavigasi ke laman web melalui penterjemah.

Menggunakan Pelayan Proksi

1

Navigasi ke proksi percuma seperti HMA, Anonymouse atau The Cloak (lihat pautan di Sumber).

2

Masukkan alamat Web sasaran ke ruang yang tersedia. Sekiranya menggunakan The Cloak, klik "Surf!" untuk mencapai halaman yang sesuai.

3

Tekan "Enter" untuk menavigasi ke laman web melalui proksi.