Cara Memindahkan E-mel Dari Rediffmail ke Gmail

Rediffmail adalah penyedia e-mel di India yang membolehkan pelanggannya membuat akaun e-mel percuma. Anda boleh menggunakan akaun Rediffmail untuk terus berhubung dengan pelanggan dan pekerja anda. Sekiranya anda ingin mengatur akaun e-mel anda, anda boleh memindahkan e-mel dari Rediffmail ke akaun Gmail anda dan menyimpannya dalam folder yang berasingan. Ciri POP3 mesti diaktifkan di Rediffmail untuk memindahkan e-mel ke Gmail, jadi anda perlu menggunakan akaun Rediffmail Pro.

1

Navigasi ke Gmail dan log masuk ke akaun anda.

2

Klik ikon "Gear" dan pilih "Tetapan" dari menu untuk membuka halaman Tetapan.

3

Klik pautan "Akaun dan Import" untuk melihat pilihan import akaun Gmail anda.

4

Klik pautan "Import dari alamat lain" di bahagian "Import Mail And Contacts" halaman.

5

Ketik alamat e-mel Rediffmail Pro di kotak "Apa akaun yang anda mahu impor dari" dan klik "Teruskan" untuk meneruskan ke skrin seterusnya.

6

Ketik kata laluan ke akaun Rediffmail Pro di kotak "Masukkan kata laluan untuk" dan klik "Teruskan" untuk terus ke skrin Pilihan Import.

7

Pilih atau hapus pilihan "Import kenalan" dan "Import surat baru untuk 30 hari akan datang" sesuai dengan keperluan anda.

8

Ketik nama label tempat anda ingin menyimpan e-mel Rediffmail di kotak "Tambahkan label ke semua surat yang diimport" dan klik "Mulakan import" untuk mula memindahkan e-mel dari Rediffmail ke Gmail.