Apakah Manfaat untuk Seseorang Menjadi Rakan Senyap dalam Perniagaan Baru?

Perniagaan kecil memerlukan dana untuk mula beroperasi. Banyak pemilik perniagaan kecil melaburkan wang mereka sendiri ke dalam perniagaan mereka, atau mencari rakan kongsi yang aktif untuk melabur dan membantu menjalankan perniagaan. Walau bagaimanapun, sebilangan pemilik perniagaan mencari rakan kongsi yang senyap. Rakan senyap melabur dalam perniagaan, tetapi tidak mengendalikan operasi sehari-hari. Menjadi pasangan senyap mempunyai beberapa kelebihan.

Pendapatan Pasif untuk Rakan Senyap

Sebagai rakan kongsi senyap, anda melaburkan wang ke dalam perniagaan. Anda boleh mendapat pulangan wang tersebut apabila perniagaan memperoleh keuntungan. Rakan kongsi, walaupun diam, berkongsi pendapatan yang dibawa dari perniagaan. Jumlah pendapatan yang anda hasilkan akan bergantung pada seberapa baik perniagaan dilakukan dan pengaturan apa yang anda ada dengan rakan kongsi yang lain. Contohnya, sebilangan rakan kongsi yang diam mungkin memperoleh bahagian keuntungan yang lebih kecil daripada rakan kongsi yang lebih aktif, terutamanya jika anda melabur lebih sedikit dalam perniagaan daripada yang lain.

Kurang Tanggungjawab untuk Pelabur Senyap

Permulaan perniagaan kecil biasanya memerlukan banyak kerja, dengan berjam-jam dan tempoh masa yang tidak menentu. Rakan kongsi yang aktif mesti menumpukan sebahagian masa mereka untuk menjalankan perniagaan dan berjalan. Mereka mesti membuat keputusan penting, dan sering harus menghadapi situasi sukar, seperti pengambilan pekerja dan memberhentikan pekerja. Sebagai rakan kongsi yang senyap, anda tidak mempunyai tanggungjawab terhadap operasi perniagaan. Rakan senyap tidak melibatkan dirinya dalam operasi harian perniagaan, jadi pelaburan anda di syarikat mungkin akan mengalami sedikit tekanan dan kerumitan.

Pelaburan Lebih Mudah

Rakan kongsi aktif dalam perniagaan kecil mesti bekerja keras untuk memastikan perniagaan itu berjaya. Sebilangan besar rakan kongsi yang aktif mempunyai pengetahuan mendalam tentang industri dan memahami cara memasarkan jenis perniagaan mereka dengan jayanya. Sebagai rakan bisu, anda boleh melabur dalam perniagaan kecil walaupun anda tidak memahami sepenuhnya industri ini, kerana anda akan mempunyai sedikit penglibatan dalam perniagaan itu sendiri. Ini akan memberi anda lebih banyak kebebasan untuk memilih pelaburan yang anda mahukan, kerana anda tidak perlu mengehadkan diri anda kepada industri yang mempunyai pengalaman.

Amaran

Walaupun anda boleh mendaftar sebagai rakan kongsi tanpa banyak pengalaman - jika anda mempunyai dana untuk melakukannya - anda harus berhati-hati untuk mengukur risiko pelaburan besar. Anda juga akan berkongsi kerugian. Lindungi diri anda dengan meneliti syarikat dan rakan lain yang terlibat sebelum melaburkan sejumlah besar wang.