Cara Mengarkibkan Seluruh Kotak Masuk Gmail Saya

Apabila peti masuk Gmail anda penuh dengan pesan lama, mungkin sudah waktunya untuk memulakan dengan papan tulis yang bersih. Alat arkib Gmail membolehkan anda membuang semua e-mel dari folder peti masuk anda pada satu masa dan menghantarnya ke dalam semacam limbo e-mel. Anda masih dapat melihat mesej dengan memilih "Semua Mel", tetapi tidak akan muncul di folder mana pun. Mesej-mesej tersebut juga akan muncul dalam hasil ketika Anda mencari pesan Gmail Anda.

1

Log masuk ke akaun Gmail anda, dan kemudian pilih folder "Peti Masuk" di bar sisi kiri.

2

Klik butang Pilih (satu dengan kotak dan anak panah) di dekat bahagian atas skrin, dan kemudian pilih "Semua" dari menu lungsur. Gmail meletakkan tanda semak di sebelah setiap mesej di halaman; namun, sebarang mesej yang tidak sesuai pada halaman semasa tetap tidak dipilih.

3

Klik pautan "Pilih Semua ... Perbualan dalam Peti Masuk" yang muncul di atas mesej e-mel pertama dalam senarai. Mengklik pautan ini menyebabkan Gmail memilih keseluruhan Peti Masuk anda, bukan hanya halaman pertama.

4

Klik butang "Arkib" di bahagian atas skrin. Gmail membuang semua mesej dari folder Kotak Masuk anda, walaupun pesan tersebut tetap ada di dalam akaun anda.