Adakah Anda Betul Memerlukan Dua Kad Video untuk Persediaan Monitor Dual?

Kad video tunggal yang menyokong penyediaan monitor dua dapat mengendalikan menjalankan dua skrin pada masa yang sama: tidak perlu mempunyai dua kad video untuk menjalankan dua monitor pada satu komputer. Kad video yang mempunyai dua port sambungan monitor biasanya menyokong penyediaan dua monitor. Sebaliknya, beberapa kad video hanya menyokong sambungan paparan tunggal. Kad video ini dapat menambahkan sokongan untuk dua monitor dengan menambahkan kad yang sama ke komputer.

Kad Video Monitor Dual

Pelbagai sokongan monitor berbeza dari kad video ke kad video. Ada yang menyokong hanya satu monitor sementara yang lain menyokong tiga atau lebih. Kad video khusus, atau kad yang tidak terpasang pada papan induk komputer, biasanya menyokong dua monitor pada satu kad. Beberapa kad video terbina dalam menyokong dwi-monitor juga.

Sekiranya kad mempunyai dua atau lebih jenis sambungan yang sama, ia menyokong dua monitor. Beberapa kad mempunyai dua atau lebih jenis port yang berbeza dan boleh ditukar dengan adaptor untuk menyokong penyediaan skrin dua. Kad grafik yang hanya mempunyai satu port video tidak menyokong persediaan dua monitor tanpa menambahkan kad kedua. Monitor bersambung ke komputer melalui sambungan VGA, DVI, HDMI, DisplayPort dan Thunderbolt.

Pelabuhan dan Skrin Maksimum

Walaupun kad video mungkin mempunyai tiga port di bahagian belakang, ia hanya dapat menyokong dua monitor serentak. Jumlah port tidak menggambarkan jumlah maksimum monitor yang disokong pada kad video. Kad video yang mempunyai dua port DVI dan satu port HDMI mungkin hanya dapat menyokong dua monitor pada masa yang sama. Walaupun sokongan dwi-monitor dibawa pada kad dengan beberapa port, tiga atau lebih sokongan monitor tidak dijamin.

Monitor Daisy-Chaining

Teknologi video berprestasi tinggi seperti Thunderbolt 3 dan DisplayPort 1.2 membolehkan anda menyambungkan dua atau lebih monitor, satu demi satu, dalam persediaan yang disebut rantaian daisy . Dengan susunan ini, anda boleh memandu lebih dari satu monitor dari satu port video. Perlu diingat, resolusi komputer, kad video dan monitor boleh mempengaruhi prestasi set monitor yang dihasilkan.

Nvidia: Teknologi Mozek

Kad video Nvidia menyokong dwi-monitor. Selain itu, beberapa kad Nvidia menyokong dua jenis konfigurasi multi-monitor khas: 3D Vision dan Mosiac. Kad yang menyokong 3D Vision serasi dengan hingga tiga monitor 3D yang menyokong dengan resolusi maksimum 2560 -1600 pada masa yang sama. Teknologi Mosiac mengimbangi ruang bezel dan memperlakukan semua monitor sebagai satu gambar raksasa.

AMD: Kad Video Eyefinity

Kad video AMD Radeon menyokong dua monitor. Kad video yang menyokong Eyefinity AMD boleh menggunakan mana-mana antara tiga dan enam monitor pada satu masa pada satu kad. Mana-mana kad AMD yang menyokong Eyefinity boleh menjalankan dua monitor dari satu kad. Eyefinity bertujuan untuk susunan monitor panorama.

Intel: Kad Grafik Dual Monitor

Kad video Intel juga menyokong persediaan dua skrin. Menurut Intel, sokongan itu bergantung pada komputer yang mempunyai pemasangan pemacu grafik yang betul.