Cara Memulakan Semula iMac Stuck

An iMac adalah komputer yang mengagumkan, menjadikan pemprosesan lebih cepat kuasa dengan setiap keluaran baru. Tetapi tidak ada alat elektronik yang kebal terhadap masalah tersebut. Sekiranya iMac anda membeku , pertama-tama anda perlu melihat apakah anda dapat membekukannya dan - jika itu tidak berfungsi - memaksanya untuk dimulakan semula. Sekiranya masalah berlaku berulang kali, anda mungkin perlu melakukan sedikit penyelesaian masalah.

Cara Membebaskan Mac

Biasanya, tanda pertama iMac anda membeku * n * ialah anda tidak mendapat respons _ semasa anda menggerakkan tetikus atau ketika anda menaip. Dalam beberapa keadaan, jika anda menunggu satu atau dua minit , ini dapat menyelesaikan masalahnya. Dalam keadaan lain, anda perlu membekukan _ iMac anda.

Seperti fungsi Control-Alt-Delete di Microsoft Windows, sistem operasi Mac mempunyai cara untuk anda memaksa program berhenti yang tidak responsif. Namun, pada Mac, kombinasi kunci itu adalah Command-Option-Escape . Ini akan membuka kotak berlabel Force Quit Applications . Di sini anda hanya boleh menonjolkan program yang anda fikir terkunci dan klik Force Quit.

Reboot Keras pada Mac

Sekiranya anda telah mencuba Force Quit Applications atau anda tidak dapat berhenti secara paksa kerana kesukaran tetikus atau papan kekunci, anda perlu memulakan semula. Sekiranya tetikus anda berfungsi, anda boleh mencuba mengklik Apple di sudut kiri atas iMac anda . Di sini anda boleh klik pada Restart dan tunggu komputer anda dimatikan dan boot semula.

Sekiranya clicker anda tidak berfungsi, anda boleh menekan butang Power sehingga komputer anda dimatikan. Beri masa beberapa minit, kemudian tekan butang Kuasa sekali lagi, yang akan membuat sandaran. Pada iMac, butang Power berada di bahagian belakang komputer anda ke arah bawah. Anda seharusnya dapat menjangkau sebelah kiri monitor anda dan mencarinya dengan sentuhan.

Menyelesaikan Masalah Berulang

Sekiranya anda perlu menghidupkan semula iMac anda secara berkala, mungkin menjadi mustahak untuk mendapatkan akar masalah. Lihat aplikasi mana yang memonopoli memori di komputer anda dengan pergi ke Monitor Aplikasi-Utiliti-Aktiviti . Klik pada tab Memory sebaik sahaja tetingkap dibuka.

The senarai yang muncul harus diperintahkan oleh kebanyakan yang program memori intensif - tetapi jika ia tidak diperintahkan cara - anda boleh klik pada Memory Heade FAO untuk menyusun semula dari paling untuk sekurang-kurangnya. Perhatikan program yang menggunakan memori paling banyak. Anda boleh memilih dan menghentikannya, tetapi itu hanya akan menyelesaikan masalahnya buat sementara waktu. Tentukan apakah anda dapat menyingkirkan salah satu program tersebut. _

Buang Proses Bermasalah

Membuang aplikasi boleh menjadi salah satu cara termudah untuk meningkatkan prestasi iMac * e * anda . Anda melakukan ini dengan membuka Finder dan memilih Aplikasi. Pertama, lihat senarai dan lihat apakah ada aplikasi yang tidak anda gunakan lagi. Menghapus semuanya akan menjadi langkah penting dalam membersihkan komputer anda.

Sekiranya aplikasi yang ingin anda hapus ada dalam folder, buka folder itu dan cari penyahpasang yang akan melakukan semua pekerjaan untuk anda. Sekiranya tidak ada dalam folder, anda boleh menyeretnya ke tong sampah atau klik kanan dan pilih M ove ke Trash. Ia akan tetap berada di tong sampah sehingga kali berikutnya ia dikosongkan. Setelah anda menyahpasang semua aplikasi yang tidak diingini, mulakan semula iMac anda .

Mengemas kini Mac Anda

Sebelum anda mengambil langkah penyelesaian masalah lain , pastikan terlebih dahulu anda menjalankan versi terbaru sistem operasi anda. Apple mungkin telah mengeluarkan kemas kini atau patch yang memperbaiki beberapa bug yang mengunci komputer anda. Namun, jika anda ditawarkan sistem operasi baru dan anda mempunyai iMac yang lebih lama, periksa untuk memastikan iMac anda sesuai . Sistem operasi yang lebih baru sering terhad sejauh mana kesesuaiannya dapat dicapai. _

Untuk mengemas kini iMac anda , klik pada ikon Apple dan pilih App Store. Ini akan membuka kotak yang menunjukkan semua kemas kini yang belum selesai yang berlaku untuk sistem anda. Walaupun anda mempunyai komputer lama, pastikan anda mempunyai semua kemas kini terkini untuk O / S yang ada adalah mustahak untuk menjaga keselamatan komputer anda.

Membersihkan iMac Anda

Untuk mengurangkan risiko berulang isMs beku iMac , pembersihan cepat dapat membuat perbezaan besar. Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan menggunakan pengoptimuman storan terbina dalamalat. _ Alat ini menyemak sistem anda dan mendapati item tersebut memakan ruang paling banyak, kemudian menawarkan cadangan yang dapat membantu membebaskan Mac anda.

Sebagai tambahan kepada cadangan seperti mengosongkan sampah dan menghapus fail yang tidak digunakan, alat ini juga akan menawarkan untuk memindahkan beberapa fail anda ke awan. Ini akan pergi ke iCloud Drive anda, yang mungkin sudah anda gunakan. Apabila anda memerlukan barang-barang ini, anda akan dapat mengaksesnya, tetapi barang-barang tersebut akan disimpan dengan selamat sehingga waktu itu. Satu perkara yang perlu diingat adalah bahawa iCloud Drive hanya percuma untuk 5GB pertama . Setelah melebihi jumlah itu, anda akan membayar yuran langganan bulanan $ 0,99 hingga 50GB , $ 2,99 hingga 200GB dan $ 9,99 hingga 2 TB pada waktu penulisan.

Mencegah Terlalu Panas

Selalunya iMac dibekukan kerana alasan yang tidak ada kaitan dengan masalah perisian. Ini mungkin masalah perkakasan. Sebelum melakukan langkah penyelesaian masalah yang lebih terlibat, pastikan terlebih dahulu bahawa iMac anda tidak terlalu panas . Sekiranya anda mendengar kipas dalaman berjalan dengan kerap, pembekuan berterusan boleh menjadi gejala terlalu panas sistem anda.

Langkah pertama, paling mudah, adalah memastikan ventilasi anda tidak ditutup . Kedua-dua iMac dan iMac Pro mempunyai lubang di tepi bawah dan belakang. Terdapat juga boleh terkumpul debu di ruang udara, yang anda boleh dengan mudah mengeluarkan, dengan menggunakan h andheld vakum bersih. Anda juga boleh menjalankan diagnostik untuk melihat apakah ada yang tidak kena dengan perkakasan yang menyebabkan terlalu panas.

Jalankan Diagnostik

Sekiranya anda cuba menghidupkan semula iMac anda dan membersihkannya , mungkin ada masalah perkakasan yang sedang dimainkan. IMac baru mempunyai sesuatu yang disebut Diagnostik Apple. Pada iMac yang lebih tua, alat ini dipanggil Apple Hardware Test. Untuk memulakan, anda perlu memutuskan sambungan semua peranti luaran kecuali anda papan kekunci, tetikus, kord kuasa dan Ethernet kabel , jika anda menggunakan salah satu. Anda kemudian akan mematikan iMac anda , menahan butang _ D dan terus menahannya semasa anda menghidupkan komputer semula.

Anda boleh melepaskan yang butang D sebaik sahaja anda mendapatkan skrin yang meminta languag anda * e * . Alat ini akan memandu anda melalui langkah-langkah untuk memulakan sesi diagnostik * c * anda . Setelah ujian anda selesai, anda akan mendapat pemberitahuan mengenai masalah yang dijumpainya, serta kod ralat dan kemungkinan penyelesaian. Walaupun anda mesti membawanya ke juruteknik profesional untuk memperbaiki, sekurang-kurangnya anda akan mempunyai maklumat yang anda perlukan untuk memulakan kerja itu.

Tetapkan Semula Kilang iMac Anda

Sekiranya masalahnya adalah sesuatu yang lebih serius, dan anda bosan dengan keperluan berterusan untuk menghidupkan semula iMac , tetapan semula kilang dapat mengembalikannya ke keadaan semula. Ini akan membuang semua s * oftware dan fail * , jadi pastikan anda menyimpan semua yang anda perlukan.

Untuk memulakan, mulakan semula iMac anda , kemudian tekan dan tahan kekunci Command-R sehingga anda melihat logo A * pple. * Pilih Utiliti Disk dan Teruskan. Pilih cakera permulaan anda dan Padam. Anda akan diminta untuk format, yang seharusnya Mac OS Extended (Journaled). Setelah proses penghapusan selesai, anda boleh keluar dari Disk Utilit _y. Anda perlu memilih Pasang semula macOS di tetingkap macOS Utilities. _