Definisi Perusahaan Kecil

Perusahaan kecil, atau lebih sederhana, perniagaan kecil, adalah yang ditandai dengan bilangan pekerja yang terhad dan aliran kewangan dan bahan yang terhad. Jelas, Google, General Motors dan Wal-Mart bukanlah syarikat yang salah orang akan melabel syarikat kecil . Dengan cara yang sama, sama seperti perniagaan rumah satu orang, atau kedai permen sudut ibu dan pop adalah lambang perniagaan kecil. Tetapi di mana batasnya terletak?

Apakah definisi perniagaan kecil yang munasabah ? Berapa jumlah pekerja atau tahap aktiviti apa yang cukup untuk membezakan syarikat berskala besar dengan perniagaan berskala kecil? Tidak ada potongan tunggal untuk membezakan perniagaan kecil dari sederhana atau besar. Agensi kerajaan dan organisasi swasta yang berbeza bergantung pada kriteria yang berbeza ketika berbicara tentang perusahaan kecil .

Dalam beberapa kes, sektor industri juga penting. Syarikat 250 orang dalam industri automobil, katakan, mungkin dianggap kecil sementara syarikat bersaiz serupa mungkin dikategorikan sebagai operasi berskala sederhana di sektor lain, seperti pembuatan pakaian atau perkhidmatan undang-undang. Begitu juga dengan pendapatan tahunan. Sebuah syarikat yang menjual $ 5 juta setahun mungkin dilabelkan sebagai perniagaan kecil dalam beberapa konteks tetapi tidak pada yang lain.

Panduan Dari Pentadbiran Perniagaan Kecil

The Amerika Syarikat Pentadbiran Perniagaan Kecil (SBA) wujud untuk tujuan menyokong perniagaan kecil di Amerika Syarikat. SBA diciptakan pada tahun 1953 di bawah kuasa Akta Perniagaan Kecil, dan, menurut pernyataan misinya, "menolong orang Amerika memulakan, membangun, dan mengembangkan perniagaan" dengan membantu dalam pembiayaan, peluang perniagaan, permulaan dan pertumbuhan, dan menganjurkan agar berkesan dasar. Tentunya, SBA mempunyai definisi perniagaan kecil yang tegas dan terus terang yang bergantung pada usaha mencapai misinya.

Fikir semula. Makna "perniagaan kecil" untuk SBA sangat berubah-ubah dan kebanyakannya bergantung pada jenis operasi perniagaan yang anda jalani, serta program pemerintah tertentu yang ingin anda manfaatkan.

Pengelasan tidak mudah. Laman web SBA menawarkan dokumen PDF 49 halaman, Jadual Piawaian Ukuran Perniagaan Kecil yang Sesuai dengan Kod Sistem Pengelasan Industri Amerika Utara , untuk membantu syarikat menentukan sama ada mereka layak sebagai perniagaan kecil. Laman web ini juga mempunyai alat Measure My Business di mana anda dapat memasukkan maklumat mengenai perusahaan anda, seperti sektor industri, penjualan tahunan dan jumlah pekerja, untuk melihat apakah anda memenuhi syarat sebagai perniagaan kecil untuk tujuan SBA.

Sebagai contoh, ladang tenusu dianggap sebagai perniagaan kecil asalkan penjualannya adalah $ 0,75 juta setahun atau kurang, tetapi jumlah ternakan lembu tetap kecil sehingga penjualan sepuluh kali ganda dari jumlah itu, atau $ 7.5 juta . Kedua-dua jenis operasi ini tidak mempunyai bilangan pekerja.

Sebaliknya, syarikat pembuatan minuman ringan tetap kecil sehingga 1.250 pekerja; sebuah kedai peralatan pejabat kecil sehingga mencapai penjualan $ 32.5 juta.

SBA menyatakan bahawa: "Dua piawaian yang paling banyak digunakan untuk melayakkan perniagaan sebagai kecil adalah 500 pekerja untuk kebanyakan industri pembuatan dan perlombongan dan $ 7.5 juta rata-rata penerimaan tahunan untuk banyak industri bukan pembuatan. Terdapat banyak pengecualian terhadap piawaian ini, kerana standard ukuran berbeza mengikut industri. "

Sebagai tambahan, SBA mencatat kriteria lain yang diperlukan agar perniagaan dianggap sebagai perusahaan kecil . Syarikat mesti:

  • _ Jadilah perniagaan untung (jenis struktur undang-undang dibenarkan).
  • Dimiliki dan dikendalikan secara bebas .
  • Tidak menjadi pemain nasional yang dominan dalam sektor perindustriannya.
  • Mempunyai lokasi di Amerika Syarikat.

Tapi Tunggu, Ada Lagi ...!

Untuk merumitkan lagi masalah, kriteria di atas adalah standard ukuran yang ditetapkan oleh SBA untuk tujuan tertentu: untuk syarikat memenuhi syarat sebagai perniagaan kecil untuk tujuan mengambil bahagian dalam kontrak persekutuan. Program persekutuan lain, seperti pinjaman dan geran, peruntukan peraturan, dan program bantuan industri sering menggunakan kriteria yang berbeza sepenuhnya.

Program bantuan perniagaan kecil Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (OSHA) mempunyai ukuran potongan 250 pekerja di satu laman web atau 500 pekerja di seluruh syarikat (francaisi individu, seperti restoran makanan segera, dikecualikan daripada 500- had pekerja, bagaimanapun). Pentadbiran Makanan dan Dadah persekutuan (FDA ) juga bergantung pada had 500 pekerja di seluruh syarikat untuk mengenal pasti perniagaan kecil.

Kerajaan lain di luar peringkat persekutuan telah menggunakan definisi dan kriteria mereka sendiri untuk mengenal pasti perniagaan kecil, dan jarang ada kesederhanaan dalam pendekatan mereka. Sebagai contoh, negeri Connecticut mempunyai sekurang-kurangnya tujuh set kriteria yang berbeza yang digunakan untuk program yang berbeza di negeri ini. Sebagai contoh, sebuah syarikat perniagaan kecil di negeri ini untuk tujuan kontraktor ditentukan oleh pendapatan $ 15 juta atau kurang. Untuk program insentif cukai R&D negeri : $ 100 juta . Program latihan perniagaan kecil Connecticut menggunakan 1 00 pekerja s sebagai ketua kriterianya.

Bahagian Perniagaan Kecil Negeri New York menggunakan potongan 100 pekerja. Undang-undang negara Montana menghindari kriteria numerik dan hanya menyamakan perniagaan kecil dengan mana-mana syarikat yang berdaftar sebagai S Corporation. Dan terus berjalan.

Kriteria Antarabangsa untuk Perniagaan Kecil

Di seluruh dunia, terdapat banyak perbezaan seperti di AS. Berikut adalah sebilangan contoh:

Australia mempunyai sekurang-kurangnya tiga kriteria. Pengawal selia kewangan menggunakan potongan $ 50 juta (dolar Australia); pemotongan pejabat cukai adalah $ 2 juta, dan biro statistik - setara Australia dengan Biro Banci AS - menganggap 20 pekerja atau kurang untuk menentukan perniagaan kecil.

Di Britain, definisi utama untuk perniagaan kecil menetapkan had 50 pekerja dan penjualan tidak lebih dari £ 6.5 juta. Mereka juga mengenali kategori perniagaan mikro dengan 10 atau kurang pekerja.

Kesatuan Eropah mewujudkan beberapa kategori kecil untuk klasifikasi apa yang sering disebut sebagai PKS - perusahaan kecil dan sederhana:

  • Perusahaan mikro: kurang daripada 10 pekerja dan penjualan tahunan di bawah € 2 juta.
  • Perusahaan kecil : kurang daripada 50 pekerja dan penjualan tahunan di bawah € 10 juta.
  • Perusahaan bersaiz sederhana: kurang daripada 250 pekerja dan penjualan di bawah € 50 juta.

Statistik Perniagaan Kecil di Amerika Syarikat: Tinjauan

Walaupun terdapat pelbagai variasi, masih ada potret peranan perniagaan kecil dalam ekonomi AS yang cukup dipercayai. Agensi seperti Biro Banci dan Perkhidmatan Hasil Dalaman yang memantau pendapatan dan aktiviti perniagaan memberikan banyak perincian ekonomi, biasanya berdasarkan jumlah pekerja, yang dapat disusun mengikut ukuran perniagaan.

Secara keseluruhan, terdapat 30.2 juta perniagaan kecil di AS, iaitu perniagaan dengan 500 pekerja atau kurang. Semua yang diberitahu, perniagaan kecil menggaji 58.9 juta orang, yang sedikit kurang daripada separuh daripada jumlah tenaga kerja Amerika.

Sebilangan besar perniagaan kecil adalah apa yang disebut oleh kerajaan sebagai syarikat bukan pekerja , iaitu syarikat yang tidak melaporkan mempunyai pekerja. Secara amnya, ini adalah perniagaan hak milik tunggal, yang kebanyakannya tidak mempunyai tempat perniagaan yang berasingan, sebaliknya beroperasi di luar rumah. Dari 30.2 juta perniagaan kecil, 24.3 juta (80 peratus) adalah syarikat bukan pekerja.

Firma perkhidmatan merangkumi sebilangan besar perniagaan kecil. Perkhidmatan profesional, seperti peguam dan perunding ilmiah, merangkumi 4.2 juta perniagaan kecil , sedangkan perkhidmatan lain, seperti pelukis dan tukang tangan, bahkan lebih besar - dengan 4.4 juta perniagaan . Tidak mengejutkan, dalam kedua-dua kategori, sebilangan besar perniagaan adalah syarikat bukan pekerja, dan hanya mempunyai satu individu dalam perniagaan.

Hampir 60 juta pekerja yang bekerja untuk perniagaan kecil dibahagikan secara merata antara tiga kategori utama, masing-masing dengan kira-kira 20 juta pekerja:

  • Firma dengan pekerja kurang daripada 20 orang.
  • Firma dengan 20 hingga 99 pekerja.
  • Firma dengan 100 hingga 499 pekerja.

Beberapa Perincian Tambahan

Angka pekerjaan sektor industri agak berubah dari segi kehadiran dan peranan perniagaan kecil. Beberapa sektor dikuasai sepenuhnya oleh perusahaan kecil. Sebagai contoh, daripada 6.0 juta pekerja yang bekerja di industri pembinaan, 4.9 juta, atau 82 peratus, bekerja untuk perniagaan kecil. Angka untuk sektor pertanian, perhutanan, perikanan dan pemburuan lebih besar - 85.1 peratus.

Di hujung spektrum yang lain, sektor utiliti, seperti loji janakuasa dan kerja-kerja rawatan kumbahan, hanya mempekerjakan 17.6 persen pekerjanya di syarikat kecil. Sektor lain, yang dikenali sebagai pengurusan syarikat dan perusahaan; secara amnya, ini adalah syarikat induk yang memiliki sebahagian atau keseluruhan syarikat lain - malah lebih kecil, iaitu 12.2 peratus.

Firma AS kecil sangat aktif dalam perdagangan antarabangsa. Lebih daripada 97 peratus syarikat pengeksport adalah perniagaan kecil, yang mempunyai kurang daripada 500 pekerja; peratusan pengimport juga sedikit melebihi 97 peratus . Dari segi nilai dolar, perniagaan kecil menyumbang kira-kira satu pertiga daripada semua eksport dan import.

Sumber dan Bantuan untuk Perniagaan Kecil

Kerajaan persekutuan menumpukan banyak sumber untuk membantu perniagaan kecil, seperti juga banyak agensi kerajaan negeri, bandar dan daerah. Bantuan yang tersedia mempunyai banyak bentuk, dari bantuan kewangan (biasanya dalam bentuk pinjaman dengan faedah rendah, walaupun ada sejumlah dana bantuan juga); bantuan permulaan, perancangan dan organisasi; bantuan untuk mengambil bahagian dalam proses kontrak kerajaan Byzantine; dan strategi untuk mengembangkan perniagaan anda, bahkan di luar tahap "kecil".

Berikut adalah beberapa sumber utama:

SBA : Laman web Pentadbiran Perniagaan Kecil (SBA) adalah kedai sehenti untuk membantu semua aspek perniagaan kecil anda, dari perancangan awal dan permulaan, hingga asas pematuhan peraturan, hingga strategi pembiayaan, pemasaran dan pengembangan perniagaan anda . Mereka menawarkan dokumen, tayangan slaid, video, webinar langsung dan bentuk jangkauan lain. SBA juga mengendalikan pejabat tempatan di seluruh negara di mana anda boleh mendapatkan bantuan secara bersemuka.

SKOR: Perkhidmatan hebat ini, yang beroperasi bersama dengan SBA, akan memadankan perniagaan kecil anda dengan mentor berpengalaman yang biasa dengan industri anda. Sebilangan besar mentor adalah pemilik dan pengurus perniagaan kecil yang berpengalaman (kebanyakannya bersara) yang mempunyai perspektif dunia nyata untuk menyelesaikan banyak masalah dalam mewujudkan perniagaan yang berkembang maju.

SBIR: Program geran Penyelidikan Inovasi Perniagaan S mall menetapkan setiap siklus pendanaan dan memberikan geran kepada perniagaan yang mampu melakukan penyelidikan dan menunjukkan teknologi baru yang dapat memajukan tema dan menggerakkan teknologi ke arah pengkomersialan. Sebagai contoh, tema tersebut mungkin tertumpu pada sumber yang boleh diperbaharui, dengan agensi persekutuan individu menetapkan kriteria pemberian untuk kitaran pemberian. Hibah persekutuan yang lain, banyak tersedia untuk perniagaan kecil, boleh didapati di laman web Grants.gov.

DSIRE: The Pangkalan Insentif Negeri bagi Tenaga Boleh Diperbaharui & Kecekapan meliputi pinjaman, geran, pengecualian cukai, dan pelbagai jenis bantuan perniagaan bagi menyokong tenaga boleh diperbaharui. Walaupun nama laman web ini, ia merangkumi sumber bantuan persekutuan serta negeri dan tempatan.

Perniagaan Kecil OSHA: Melindungi tenaga kerja anda dengan menyediakan tempat kerja yang selamat adalah bahagian penting dalam perniagaan anda dan juga syarat undang-undang. Laman web _ Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan untuk perniagaan kecil memberikan maklumat dan alat untuk membantu anda dalam usaha ini. Agensi pengawalseliaan persekutuan dan negeri yang lain menjalankan perkhidmatan serupa yang khusus untuk pemilik perniagaan kecil.

Perniagaan Kecil IRS : Cukai adalah rumit, tidak kurang untuk perniagaan kecil daripada perniagaan besar. Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri sedia membantu di laman web Pusat Pajak Perniagaan Kecil dan Bekerja Sendiri .