Cara Menetapkan Semula Rangkaian Extender Linksys

Pemanjangan jangkauan Linksys boleh menjadi cara yang berguna untuk meningkatkan isyarat Wi-Fi di seluruh bangunan anda, tetapi anda perlu melakukan beberapa persediaan asas sebelum peranti siap digunakan. Sekiranya pemanjang anda berhenti berfungsi, jalankan proses tetapan semula pemanjang Linksys untuk menetapkannya kembali ke tetapan kilang.

Petua

Anda boleh menetapkan semula pemanjangan julat Linksys melalui antara muka webnya atau dengan menekan dan menahan butang set semula.

Proses Penyediaan Linksys Extender

Untuk menyiapkan extender Linksys, pertama-tama pastikan anda mempunyai nama Wi-Fi, tetapan keselamatan, kata laluan dan saluran siaran untuk penghala anda. Anda biasanya dapat memperoleh informasi ini dari tetapan penghala atau dari perangkat seperti komputer atau telefon yang sudah Anda gunakan untuk menyambung ke penghala. Sekiranya anda tidak pasti caranya, hubungi penyedia perkhidmatan internet anda atau periksa manual penghala anda.

Kemudian, pasangkan pemanjang Linksys anda, tunggu sehingga lampu menyala dan warnanya tetap stabil. Pasang kabel ethernet ke komputer anda dan ke penghala untuk menyambungkan kedua-dua peranti tersebut. Beberapa, tetapi tidak semua, pemanjang juga membolehkan anda menyambung ke rangkaian Wi-Fi khusus pemanjang untuk langkah konfigurasi ini jika anda tidak mempunyai kabel ethernet yang berguna. Buka penyemak imbas web anda dan arahkan ke alamat IP pemanjang Linksys, 192.168.1.1.

Sekiranya anda diminta untuk nama pengguna dan kata laluan, cuba tetapan lalai dengan nama pengguna dan kata laluan log masuk Linksys kosong "pentadbir." Masukkan maklumat rangkaian wayarles anda di halaman persediaan dan klik "Simpan."

Setelah extender anda disiapkan, anda seharusnya dapat menyambung ke router atau Wi-Fi anda untuk mengakses rangkaian dan internet anda. Pada banyak model, setelah anda dihubungkan dengan extender, anda boleh menavigasi ke extender.linksys.com di penyemak imbas web anda untuk mengakses halaman tetapan di masa depan.

Menetapkan Semula Extender Anda

Sekiranya anda perlu menetapkan semula extender tanpa wayar anda ke tetapan kilang, biasanya ada dua cara untuk melakukannya. Sebelum menetapkan semula tetapan, anda mungkin ingin mencuba mencabut peranti dan memasangnya kembali untuk membolehkannya reboot tanpa perlu dikonfigurasi ulang.

Anda boleh menetapkan semula peranti secara fizikal dengan menekan dan menahan butang set semula selama kira-kira lapan saat. Kemudian cabut palamnya, tunggu beberapa saat dan pasangkan kembali. Anda perlu memasukkan tetapan konfigurasi anda sekali lagi.

Sebagai alternatif, anda boleh menetapkan semula peranti melalui sambungan tanpa wayar, dengan andaian anda dapat menyambungkannya. Gunakan penyemak imbas web anda untuk menyambung ke alamat IP extender Linksys atau alamat extender.linksys.com semasa disambungkan ke peranti. Dalam menu, pilih "Pentadbiran", kemudian "Kilang Lalai". Klik "Pulihkan Lalai Kilang." Cabut palam pemanjang selama 30 saat, kemudian pasangkan kembali.