Cara Menentukan Kos Seunit

Memahami kos setiap unit yang anda hasilkan adalah mustahak untuk memastikan perniagaan anda tetap menguntungkan. Untuk mengira kos seunit, tambahkan semua kos tetap anda dan semua kos berubah anda bersama-sama dan kemudian bahagikannya dengan jumlah unit yang anda hasilkan dalam jangka masa tersebut. Dengan pemahaman yang tegas mengenai kos ini, anda dapat menentukan keperluan pengeluaran minimum anda dengan lebih tepat, jumlah markup yang harus anda tambahkan pada setiap unit dan jenis potongan jumlah yang anda boleh tawarkan kepada pelanggan terbesar anda.

Petua

Kos seunit adalah jumlah perbelanjaan yang dikeluarkan untuk menghasilkan unit barang atau perkhidmatan secara individu. Ini ditentukan dengan menambahkan kos tetap dengan kos berubah untuk pengeluaran atau penyampaian perkhidmatan. Biasanya lebih mudah untuk mengira kos jumlah pengeluaran setiap larian atau jangka masa dan kemudian membahagikan jumlahnya dengan jumlah unit yang dihasilkan.

Apakah Kos Tetap?

Kos tetap mewakili perbelanjaan yang tetap tidak kira berapa unit yang anda hasilkan. Sewa di sebuah bangunan, misalnya, perlu dibayar sama ada anda menghasilkan apa-apa atau tidak dan oleh itu kos tetap. Cukai harta tanah, insurans, sistem komputer dan perbelanjaan pentadbiran lain juga dapat dianggap sebagai biaya tetap, begitu juga dengan gaji kakitangan pejabat yang tidak terlibat dalam pengeluaran dan kos overhed. Untuk mengira kos pembelian peralatan bulanan, bahagikan kos peralatan dengan anggaran jangka hayatnya.

Apakah Kos Berubah?

Kos berubah termasuk perbelanjaan yang meningkat atau berkurang dengan seberapa banyak unit yang anda hasilkan. Contoh kos ini biasanya merangkumi bahan yang anda gunakan untuk menghasilkan barang anda, tenaga kerja yang dimasukkan ke dalam barang-barang tersebut dan pembungkusan. Sekiranya anda menggunakan van sewa untuk menghantar barang, perbelanjaan ini juga akan menjadi kos berubah. Cara lain untuk melihat kos berubah adalah jika anda berhenti menghasilkan produk, maka tidak boleh ada kos berubah pada spreadsheet anda.

Bagaimana jika Kos Tidak Sepenuhnya Tetap atau Berubah?

Sebilangan kos tidak tetap atau berubah sepenuhnya. Contohnya ialah elektrik. Sebahagian daripada bil elektrik biasanya adalah kos perkhidmatan dengan kos pencahayaan dan menghidupkan peralatan pejabat. Walau bagaimanapun, bahagian lain dari rang undang-undang mungkin berkaitan secara langsung dengan berapa lama peralatan pengeluaran anda beroperasi. Untuk memastikan anda mendapat gambaran yang jelas mengenai kos per unit anda, bahagikan kos campuran anda ke dalam komponen tetap dan berubah.

Apakah Hubungan Antara Isipadu dan Kos?

Perniagaan dengan kos tetap tinggi umumnya beroperasi berbeza daripada perniagaan dengan kos berubah tinggi. AccountingTools menyatakan bahawa kos per unit harus menurun seiring dengan peningkatan pengeluaran unit. Ini kerana kos pengeluaran tetap diedarkan ke lebih banyak unit, yang juga bermaksud bahawa kos per unit akan berbeza-beza berdasarkan faktor-faktor tersebut.

Apabila kos tetap tinggi, anda memerlukan lebih banyak jumlah untuk mencapai titik impas, tetapi keuntungan anda akan lebih tinggi apabila anda terus meningkatkan jumlah itu. Sekiranya perniagaan anda bergantung sepenuhnya pada kos berubah, selain daripada potongan yang anda dapat dari pembekal, kos per unit anda akan sama sama ada anda menghasilkan satu unit setiap bulan atau 10,000.

Rumus kos unit untuk menentukan kos per unit adalah: (Jumlah kos tetap + Jumlah kos berubah) ÷ Jumlah unit yang dihasilkan

Sebagai contoh, XYZ Corp mempunyai $ 10,000 kos tetap dan $ 5,000 kos berubah untuk menghasilkan 1,000 widget pada bulan Januari. Kos seunit adalah $ 15 seunit: 10,000 +5,000 = 15,000 ÷ 1,000 = 15.

Melihat contoh kos unit ini dengan cara lain, katakan XYZ Corp menghasilkan 500 widget untuk bulan Februari, separuh daripada jumlah bulan sebelumnya. Mereka masih mempunyai kos tetap $ 10,000 dan kali ini mereka mempunyai $ 2.500 dalam kos berubah. Kosnya ialah $ 25 per unit: 10,000 + 2,500 = 12,500 ÷ 500 = 25. Anda dapat melihat bagaimana jumlah yang dikurangkan menurunkan kos berubah, tetapi kos tetap meningkatkan keseluruhan kos per unit pada jangka masa kedua.

Petua

Investopedia mengenal pasti kos seunit sebagai titik pulang modal kerana harga minimum di pasaran akan menampung kos pengeluaran. Sekiranya barang dijual dan dijual, jumlah yang melebihi kos per unit akan dianggap sebagai keuntungan.