Cara Menamatkan Kontrak My Verizon Fios

Anda mungkin ingin membatalkan kontrak perkhidmatan Verizon FiOS kerana beberapa sebab, seperti rancangan anda untuk mendaftar ke perkhidmatan pesaing, atau kerana berpindah ke lokasi baru. Apa pun alasannya, anda boleh membatalkan perkhidmatan FiOS anda dengan menghubungi Verizon secara langsung. Anda mungkin diminta membayar yuran penamatan awal, bergantung pada jumlah masa yang tersisa pada kontrak yang ada.

1

Cari penyata Fiiz Verizon terbaru anda, yang merangkumi nombor akaun dan baki hutang anda.

2

Hubungi Verizon terus di 1-800-Verizon. Bersedia untuk memasukkan nombor akaun anda dan pilih pilihan automatik yang sesuai untuk bercakap dengan wakil perkhidmatan pelanggan.

3

Minta agar kontrak Verizon FiOS anda yang sedia ada ditamatkan. Ejen akan memberitahu anda sama ada anda perlu membayar yuran penamatan awal, bersama dengan baki tertunggak lain yang perlu dibayar pada akaun. Bayar yuran yang sesuai mengikut arahan ejen, jika diperlukan.

4

Kembalikan peralatan ke Verizon mengikut arahan khusus ejen. Contohnya, Verizon akan menghantar kotak pengembalian wang pos, atas permintaan anda. Sebagai alternatif, UPS dan Mail Boxes Dll akan menghantar peralatan kembali ke Verizon secara percuma. Akhirnya, anda boleh membawa peralatan ke lokasi kedai TV FiOS yang sah (lihat Sumber).