Apakah Saluran Pengedaran Langsung?

Langkah pertama untuk memahami apa yang ditawarkan saluran pengedaran langsung - juga dikenali sebagai saluran pemasaran langsung - adalah memahami apa itu saluran pengedaran. Cukup, saluran pengedaran adalah jalan yang diambil oleh produk, kerana ia bergerak dari pengeluar asal ke pengguna akhir.

Di sini, terdapat banyak ruang untuk variasi dan saluran pengedaran yang berbeza. Terdapat saluran pengedaran langsung dan tidak langsung. Secara amnya, saluran langsung mempunyai jarak terpendek dan merupakan saluran pengedaran paling mudah. Sejak internet, banyak perkara menjadi lebih mudah, dan saluran pengedaran langsung menjadi lebih biasa dalam perniagaan.

Definisi Yang Lebih Dalam

Biasanya, produk akan melalui sejumlah tangan sebelum sampai ke pengguna. Sekiranya ia bergerak terus dari tangan pengeluar ke tangan pengguna, maka itu adalah saluran pengedaran langsung. Sekiranya produk perlu melalui beberapa perantara sebelum sampai ke tangan pengguna, maka saluran tersebut adalah saluran pengedaran tidak langsung.

Rantai langsung seperti itu mungkin melibatkan banyak jenis penjualan. Penjualan boleh berlaku secara bersemuka, seperti apa yang berlaku di pasar tani, di mana para petani membawa hasilnya ke pasar dan menjual terus kepada pembeli yang pergi ke sana. Mungkin juga berlaku bahawa penjualan langsung berlaku di komputer, seperti ketika anda membeli secara langsung dari laman web pengeluar, atau melalui pesanan mel, atau melalui saluran lain. Satu-satunya perkara yang anda perlukan untuk menentukan kaedah itu sebagai saluran pengedaran langsung ialah anda berurusan terus dengan pengeluar; tiada orang tengah yang terlibat. Setiap kali rangkaian pengedaran melibatkan sebilangan pemborong atau peruncit yang tidak berafiliasi dengan pengeluar asal, ia tidak boleh disebut rangkaian pengedaran langsung. Ia adalah rangkaian pengedaran tidak langsung.

Contoh Saluran Pengedaran Langsung

Terdapat banyak contoh yang termasuk dalam kategori ini. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh kita pertimbangkan:

Pintu -untuk-Door Sales

Ini adalah salah satu cara yang paling tradisional untuk mengedarkan produk. Pengeluar boleh mengupah jurujual perjalanan yang pergi ke ladang di mana pengguna berada dan berusaha menjual produk tersebut kepada mereka di tempat. Sekiranya produk itu cukup mudah alih, jurujual akan membawanya bersama dan berusaha menjualnya terus kepada pengguna. Sekiranya bukan produk yang dapat dilalui oleh jurujual, maka pengeluar harus mengatur pengirimannya kepada pelanggan sebaik sahaja penjualan ditutup.

Contohnya, ambil syarikat yang menjual pembersih vakum. Ia akan mendirikan cawangan di setiap pusat pengguna utama dan memiliki tenaga penjualan dari pintu ke pintu, menjual pembersih vakum. Setelah pelanggan bersetuju untuk membeli, pengeluar mengatur agar pembersih vakum mereka dihantar dari cawangan terdekat. Sekiranya, sebaliknya, syarikat itu menjual peralatan dapur sederhana, jurujual mungkin dapat membawa mereka dan menjualnya terus kepada pengguna.

Jualan Kedai Rantai

Syarikat pembuatan terbesar mampu membuka kedai runcit proprietari di kawasan yang berlainan, sehingga produk mereka dapat sampai ke pengguna secara langsung. Di sini, terdapat banyak skala yang berbeza. Kami mempunyai pengeluar kecil yang mempunyai kedai rantai tunggal di satu kawasan, sehinggalah pengeluar terbesar yang mempunyai banyak kedai runcit di berbagai belahan dunia.

Jualan Kurier atau Pejabat Pos

Kaedah penjualan pejabat pos adalah salah satu saluran pengedaran tertua di luar sana, tetapi masih relevan hingga kini, kerana banyak syarikat menggunakan kedua-dua kurir dan juga pejabat pos untuk menghantar produk mereka terus kepada pengguna.

Pengilang boleh menghantar literatur penjualan kepada sekumpulan pengguna terpilih. Pengilang juga boleh mengiklankan kepada pengguna melalui e-mel atau dalam talian melalui media sosial. Pelanggan kemudian boleh membuat pesanan mereka secara tradisional melalui surat, faks, atau melalui telefon, atau melalui pesanan dalam talian. Pengilang kemudian akan menyerahkan produk tersebut kepada pelanggan melalui kurier atau melalui pos bernilai. Inilah inti pati penjualan pesanan mel.

Jualan Telemarketing

Dalam kaedah ini, pengeluar akan mengiklankan produk mereka di televisyen, dengan mengetahui perincian ciri produk, harga, kegunaan, dan ketersediaannya. Pelanggan yang berminat dengannya boleh membuat pesanan mereka melalui faks, e-mel atau melalui telefon.

Produk kemudian akan dihantar melalui kurier.

Penjualan Dalam Talian Langsung

Dengan cara ini, kaedah ini menggunakan yang lain, kerana kekuatan internet adalah anda dapat memasarkan secara langsung kepada banyak pengguna, tanpa meninggalkan pejabat anda atau membuka kedai runcit. Cukup beriklan dalam talian, baik melalui laman web anda sendiri, melalui Google Ads, atau melalui iklan media sosial. Pelanggan anda kemudian boleh membuat pesanan langsung di laman web anda atau melalui e-mel, dan kemudian anda menghantar barang kepada mereka melalui pos, kurier, atau melalui kenderaan anda sendiri.

Penjualan langsung adalah saluran pengedaran terpendek, dan ini juga paling mudah. Penjualan langsung memudahkan untuk memindahkan barang anda ke pelanggan dengan cepat untuk memastikan kepuasan mereka.

Anda juga dapat menghilangkan orang tengah dan penambahan mereka, sehingga barang anda tiba di depan pintu pengguna dengan harga yang jauh lebih murah. Anda juga dapat menghubungi pengguna secara langsung dan membina kepercayaan mereka terhadap jenama anda.

Kelebihan Saluran Terus Pengagihan

Terdapat banyak faedah yang anda dapat dengan menggunakan saluran pengedaran langsung untuk mendapatkan produk anda kepada pengguna.

  • Sekiranya anda menggunakan saluran berasaskan web, maka anda berhubung dengan pengguna di seluruh dunia, dan kos overhead anda juga rendah.

  • Oleh kerana tidak ada perantara, anda dapat menikmati margin keuntungan yang lebih tinggi pada produk anda.

  • Sekiranya anda memilih untuk melakukan pemasaran langsung di internet, maka anda memberi pelanggan penyelesaian yang mudah yang tersedia 24 jam. Pelanggan anda akan menghargainya.

Ramai pelanggan menghargai peluang untuk berurusan secara langsung dengan pengeluar produk. Walaupun anda seorang artis dan anda menjual muzik atau bentuk seni yang lain, pelanggan anda akan menghargai memberikan keuntungan secara langsung. Mereka juga mendapat kesempatan untuk lebih mengenali jenama anda, yang membina kesetiaan mereka.

Kekurangan Saluran Pengedaran Langsung

Terdapat juga beberapa kelemahan saluran pengedaran langsung yang harus anda pertimbangkan, sebelum anda menggunakannya untuk produk anda.

Saluran pengedaran tidak langsung mempunyai rangkaian global yang luas yang melibatkan banyak pemborong dan peruncit. Adalah sukar bagi saluran pengedaran langsung untuk bersaing dengan rangkaian yang begitu luas. Anda tidak boleh menjual sebilangan besar produk anda sendiri, seperti yang anda dapat sekiranya anda menggunakan rangkaian pengedaran yang besar.

Kelemahan lain yang sering dikaitkan dengan produk ketara yang dijual melalui saluran pengedaran langsung ialah pelanggan biasanya diminta untuk menanggung kos penghantaran, yang menjadi kesulitan bagi mereka. Walau bagaimanapun, balasan biasa adalah bahawa produknya juga lebih murah. Apabila pelanggan membeli produk dari orang tengah yang menawarkan penghantaran percuma, mereka cenderung membeli produk tersebut dengan harga yang lebih tinggi, menjadikannya mungkin sedikit lebih mahal daripada produk yang mereka beli terus dari pengilang, dan yang mana mereka sudah membayar penghantaran.