Cara Membuka Kedai Tayar

Industri kenderaan sentiasa berkembang, tetapi tayar tetap konsisten - dan kedai tayar adalah model perniagaan yang terbukti dan berkesan. Terdapat banyak ceruk yang berbeza dalam perniagaan tayar, mulai dari runcit hingga pembaikan. Anda boleh mengisi satu atau beberapa bahagian, bergantung pada kemampuan pelaburan dan pemasaran modal anda.

Keperluan Lokasi dan Ruang

Ini adalah dua komponen penting untuk membuka kedai tayar: lokasi dan pelesenan. Walaupun anda mempunyai pilihan untuk membuat pembaikan mudah alih, model perniagaannya terhad dan selalunya lebih sesuai untuk satu perkhidmatan dalam rangkaian penawaran perkhidmatan.

Lokasi anda memerlukan ruang untuk menempatkan kenderaan. Sekurang-kurangnya satu ruang garaj diperlukan tetapi banyak teluk dengan jarak yang tinggi meningkatkan kemampuan menjana pendapatan anda. Membeli ruang sangat sesuai sebagai pelaburan, tetapi penyewaan adalah perkara biasa, terutama untuk perniagaan baru dengan modal terhad.

Perniagaan ini akan datang kepada anda di pasar dengan permintaan tinggi - terutama dengan iklan - tetapi lokasi dengan jarak pandang tinggi meningkatkan lalu lintas kaki semula jadi.

Penyelidikan dan Perancangan Pasaran

Sentiasa buat kajian pasaran anda sebelum melabur di lokasi. Menilai pangkalan penduduk, kenderaan di jalan raya dan pertandingan. Perniagaan tayar sering selamat kerana setiap kenderaan di jalan raya memerlukan perkhidmatan tayar. Walau bagaimanapun, penting untuk memahami dinamika dalam ekonomi tempatan.

Sebagai contoh, sebuah bandar kecil dengan perniagaan tayar ruji adalah pasaran yang sukar ditembusi sementara kawasan bandar atau berkembang dengan lalu lintas tinggi mempunyai lebih banyak potensi.

Semasa menjalankan penyelidikan pasaran, nilailah harga yang ditawarkan oleh pesaing dan ikuti strategi harga anda. Tentukan margin dan keuntungan dari setiap perkhidmatan yang ditawarkan. Berdasarkan maklumat ini, anda dapat mengira jumlah pelanggan yang diperlukan untuk mencapai sasaran pendapatan.

Pelesenan dan Insurans

Selain itu, anda memerlukan insurans lesen perniagaan dan liabiliti. Lokasi runcit memerlukan lesen cukai perniagaan di banyak negeri. Setelah mendapatkan lesen negeri anda, periksa peraturan tempatan untuk keperluan lesen bandar atau daerah.

Anda juga perlu membuat dan mendaftarkan syarikat anda. Struktur korporat untuk kedai tayar pemilik tunggal biasanya LLC dan LLP untuk perkongsian. Bercakap dengan pengacara perniagaan untuk melihat mana yang paling sesuai untuk keperluan anda.

Setelah mendapatkan lesen dan insurans liabiliti, anda dapat memperoleh peralatan yang diperlukan dan mula memasarkan perniagaan kedai tayar anda.

Penawaran Perkhidmatan Tayar

Perniagaan tayar mempunyai relung yang merangkumi pembaikan, peruncitan, pemasangan, dan keseimbangan dan penyelarasan. Beberapa kedai malah menawarkan kerja mekanikal hingga tahap yang berbeza-beza. Berfokus pada kerja bahagian depan adalah penjualan yang baik.

Brek, sambungan U, lengan idler dan bahagian hujung depan sering memerlukan pembaikan, dan kedai dapat dengan cepat memeriksa dan mengutip kerja tambahan sambil meningkatkan jam yang dapat ditagih dan margin keuntungan.

Banyak kedai tidak berfungsi pada enjin atau transmisi tetapi mereka akan mengendalikan bahagian yang berkaitan dengan penggantungan. Sekiranya anda ingin mengembangkan perkhidmatan mekanikal, anda memerlukan alat mekanikal asas seperti pemutar skru, kunci pas soket, dan juga peralatan obor dan kimpalan.

Peralatan dan Overhead

Overhead untuk pembaikan tayar sederhana adalah minimum. Anda memerlukan palam dan tambalan serta kemampuan untuk menarik tayar dari pelek dan memasang semula setelah menyelesaikan pembaikan. Anda juga memerlukan berat untuk mengimbangkan tayar di pelek. Mesin pemasangan dan imbangan adalah alat utama di sini.

Seperti setiap kedai automotif, anda memerlukan jaket lantai dan dudukan jack untuk mengangkat kenderaan. Pemampat udara untuk mengoperasikan senapang udara untuk kacang lug berguna. Anda boleh melakukannya secara manual dengan kunci pas lug, tetapi senapang udara dapat menetapkan spesifikasi tekanan dan mengetatkan kacang lug dengan sempurna.

Peralatan ini merangkumi keperluan pembaikan asas, pemasangan dan pengimbangan untuk tayar dan bengkel. Untuk runcit, anda memerlukan ruang lantai untuk memaparkan tayar dan simpanan untuk inventori pukal. Penjajaran dilakukan pada mesin berkomputer yang memerlukan pelaburan atau pilihan sewa yang besar. Namun, pulangan juga meningkat, dan banyak pelanggan menginginkan penyelarasannya dilakukan bersamaan dengan pemasangan tayar.

Memasarkan Perniagaan

Apabila perniagaan ditubuhkan, dilesenkan dan dilancarkan, Anda mungkin menerima beberapa lalu lintas secara organik, tetapi pemasaran akan meningkatkan lalu lintas, penjualan dan pendapatan. Iklankan secara tempatan, sediakan laman web dan buat perniagaan yang disenaraikan dalam carian perniagaan tempatan Google. Pelanggan boleh menemui anda, memanfaatkan perkhidmatan anda dan memberikan ulasan melalui platform ini.

Jalankan tawaran pelanggan pertama, tawarkan diagnostik percuma dan fokus pada perkhidmatan pelanggan untuk mendorong perniagaan dan rujukan berulang. Seperti mekanik, kedai tayar boleh membina pangkalan pelanggan yang setia. Aspek dari mulut ke mulut perniagaan tayar sangat berharga.