Cara Mengira Kos Tambahan

Kos tambahan adalah pengiraan penting untuk memahami nombor pada skala yang berlainan. Pengiraan digunakan untuk menunjukkan perubahan kos ketika pengeluaran meningkat. Sekiranya anda mengeluarkan satu unit produk, kosnya ditetapkan. Sekiranya anda mengeluarkan lima unit tambahan, pengiraan kos tambahan menunjukkan perubahannya. Pengiraannya penting untuk perancangan kewangan, perakaunan dan memahami kos, margin dan keuntungan anda pada tahap pengeluaran yang berbeza.

Faktor-faktor yang Mempengaruhi Kos Tambahan

Kos berubah dan tetap akan mempengaruhi kenaikan kos. Pajakan bangunan tetap misalnya, tidak berubah harga apabila anda meningkatkan pengeluaran. Kos tetap akan berkurang berbanding dengan kos setiap unit yang dihasilkan, sehingga meningkatkan margin keuntungan anda untuk produk tersebut. Kos berubah berubah mengikut pengeluaran. Bahan khusus yang digunakan dalam pengeluaran adalah kos berubah kerana harganya berubah apabila anda memesan lebih banyak. Pesanan pukal sering pada kadar yang dikurangkan, membuat pemboleh ubah untuk memperhitungkan pengiraan kenaikan anda.

Mengira Kos Tambahan

Kos tambahan juga disebut sebagai kos marginal. Rumusannya sama tanpa mengira pilihan terminologi. Anda hanya membahagikan perubahan kos dengan perubahan kuantiti. Kos keseluruhan berubah pada tahap pengeluaran yang berbeza. Menentukan kos ini dilakukan mengikut struktur dan harga overhed anda sendiri untuk bahan mentah dan tenaga kerja. Ketahui kos tetap kemudian tetapkan kos pemboleh ubah mengikut tahap pengeluaran yang berbeza. Kos anda untuk menghasilkan 10 unit berbanding 100 adalah berbeza. Tetapkan tanda aras utama dengan struktur kos untuk setiap satu. Bagilah kos dengan unit yang dihasilkan dan hasilnya adalah kos tambahan atau marginal anda.

Contoh Kos Tambahan

Bayangkan kilang yang sibuk menghasilkan bahagian mesin. Untuk tujuan contoh, pekerja memerlukan satu jam untuk membuat satu bahagian besar. Kos pengeluaran untuk satu bahagian termasuk kadar gaji pekerja (dikira setiap jam) ditambah dengan kos semua bahan yang digunakan untuk menghasilkan bahagian atau unit. Untuk lebih tepat, anda juga akan merangkumi kos lain, seperti utiliti yang digunakan sekiranya kilang diminta untuk tetap terbuka selama satu jam tambahan dan kos penghantaran unit tersebut kepada pelanggan.

Hitung kos menghasilkan satu unit. Seperti yang dinyatakan di atas, kos ini merangkumi kos tetap (sewa bangunan atau gadai janji) dan kos berubah. Kos pengeluaran seperti tenaga kerja, pemasangan mesin di kilang, bahan mentah dan utiliti akan dimasukkan dalam kategori perbelanjaan berubah. Anggaplah kos menghasilkan satu unit adalah $ 100.00. Seterusnya, tentukan kos menghasilkan dua unit. Kos pengeluaran untuk dua unit yang dihasilkan pada masa yang sama mungkin lebih rendah daripada jika anda memutuskan untuk membuatnya secara berasingan, kerana anda mungkin dapat menggunakan bahan mentah dengan lebih cekap dan menjimatkan kos penghantaran. Anda juga tidak akan mempunyai perbelanjaan yang berkaitan dengan pengaturan dengan mesin untuk kali kedua. Kos untuk menghasilkan dua barang secara serentak mungkin akan mencecah $ 180.00.

Untuk menentukan kenaikan kos, hitung perbezaan kos antara menghasilkan satu unit dan kos menghasilkan dua daripadanya. Ambil jumlah kos menghasilkan dua unit ($ 180.00) dan tolak kos menghasilkan satu unit ($ 100.00) = $ 80.00. Jumlah yang anda tinggalkan adalah kos marginal.

Kos Penjejakan

Simpan spreadsheet dengan kenaikan kos yang dicatat terhadap tahap pengeluaran yang berbeza. Anda boleh menggunakannya sebagai alat untuk menguruskan aliran tunai sambil memastikan anda bersedia untuk kenaikan kos. Pengeluaran skala adalah matlamat yang bagus tetapi anda harus yakin pasaran bersedia untuk membeli dan menyerap pengeluaran anda pada tahap yang meningkat. Apabila pengeluaran anda meningkat, kos per unit akan diturunkan dan keuntungan keseluruhan anda meningkat. Anda boleh menyediakan spreadsheet dengan formula untuk secara automatik mengira kenaikan kos pada tahap pengeluaran apa pun. Ini menjadikan proses membuat keputusan berasaskan pengeluaran lebih berkesan.