Cara Melukis dalam Fail PDF

Fail Format Dokumen Portable Adobe (PDF) adalah jenis fail biasa yang dihantar antara komputer, mesin faks dan program e-mel. Jenis fail ini biasanya lebih kecil dari ukuran file daripada dokumen sumber seperti dokumen Microsoft Word atau spreadsheet Excel. PDF tidak mudah ditandai, tetapi pembetulan kecil pada teks atau penyisipan gambar dapat dilakukan dengan versi lengkap Adobe Acrobat.

1

Klik butang "Mula" di sebelah kiri bawah skrin. Navigasi ke "Semua Program" dan pilih "Adobe Acrobat Professional." Program ini boleh disenaraikan sebagai "Adobe Acrobat Pro." Benarkan program dibuka.

2

Navigasi ke pilihan "Fail" di menu utama. Pilih "Buka" dari menu lungsur turun. Semak imbas komputer anda dan pilih dokumen PDF yang akan anda lukiskan. Klik butang "Buka" dan biarkan dokumen dimuat.

3

Navigasi ke pilihan "Alat" di menu utama. Pilih "Komen & Markup" dari menu lungsur turun. Menu ini akan memberi anda sejumlah pilihan. Alat lukisan merangkumi garis, awan, segi empat tepat, anak panah, bujur, poligon, pensil dan pemadam pensil. Pilih alat yang memenuhi keperluan lukisan anda.

4

Letakkan tetikus anda di atas PDF. Ikon tetikus akan berubah menjadi tanda tambah dengan bahagian dalam yang kosong. Letakkan bahagian tengah tetikus di atas kawasan di mana gambar akan bermula. Tekan butang kiri tetikus dan tahan butang ke bawah. Seret tetikus ke seluruh PDF untuk membuat gambar. Lepaskan butang apabila bahagian gambar atau gambar selesai. Ulangi proses ini sehingga lukisan anda selesai.

5

Letakkan tetikus di bahagian tengah gambar. Tetikus akan berubah dari tanda tambah berongga menjadi tanda tambah terjual dengan anak panah di setiap hujungnya. Tekan butang kiri tetikus dan tahan butang ke bawah. Seret tetikus ke seluruh PDF untuk memindahkan gambar ke lokasi baru. Ulangi proses ini sehingga gambar berada pada kedudukan yang betul.

6

Letakkan tetikus di hujung bahagian gambar. Tetikus akan berubah dari tanda tambah berongga menjadi anak panah putih dengan garis besar hitam. Tekan butang kiri tetikus dan tahan butang ke bawah. Seret tetikus ke seluruh PDF untuk mengubah sudut lukisan. Ulangi proses ini sehingga orientasi betul.