Cara Tidak Menunjukkan Semasa Teks Dibaca pada iPhone

Secara lalai, sebarang pesanan teks yang anda terima melalui perkhidmatan iMessage akan ditunjukkan semasa anda membaca mesej tersebut bersamaan dengan masa anda membaca mesej tersebut. Walaupun ciri ini berguna untuk pengirim, ia juga boleh menyebabkan kesukaran bagi penerima; contohnya, membaca mesej dan tidak memberi tindak balas boleh menyebabkan pengirim menjadi kecewa. Anda boleh mematikan ciri ini pada bila-bila masa, jadi pengirim iMessage tidak tahu bila anda membaca mesejnya. Mematikan ciri ini hanya akan mempengaruhi iMessages baru yang dihantar; iMessages yang dihantar sebelum ini akan tetap menunjukkan resit yang telah dibaca.

1

Buka aplikasi "Tetapan", yang terdapat di skrin Utama iPhone anda.

2

Ketuk baris "Mesej", yang terletak di tengah layar Tetapan, untuk membuka tetingkap Mesej.

3

Ketuk slaid di sebelah "Kirim Resit Baca" untuk menukar slaid dari hijau menjadi tidak berwarna, yang menunjukkan bahawa anda melumpuhkan ciri resit baca.

4

Ketuk gelangsar di sebelah "iMessage" untuk menukar gelangsar dari hijau ke tidak berwarna, menunjukkan bahawa anda melumpuhkan ciri iMessage. Ini akan menjamin bahawa mesej teks anda tidak akan mempunyai resit yang dibaca dengan menonaktifkan fitur iMessage sama sekali, memaksa setiap mesej masuk sebagai pesan teks biasa. IPhone tidak menyokong penerimaan baca pada pesanan teks biasa.

5

Hidupkan semula salah satu ciri dengan mengetuk gelangsar sekali lagi, sehingga berubah menjadi hijau.