Cara Membuat Kad Catatan dalam Word

Menghantar e-mel mungkin merupakan cara terpantas untuk menindaklanjuti setelah perjumpaan, temu ramah atau penjualan, tetapi tidak semestinya paling lama. Pertimbangkan untuk membuat surat-menyurat khusus di Microsoft Word, di mana anda boleh merancang kad nota korporat - tidak diperlukan pereka grafik yang mahal. Dengan templat kad nota Word, separuh kerja anda sudah selesai. Dengan persediaan yang tidak dapat dilupakan, anda bebas merancang sesuatu dengan sentuhan peribadi yang mungkin duduk di meja penerima anda lebih lama daripada yang diperlukan untuk menghapus e-mel.

1

Lancarkan Word, klik tab "File" dan pilih "Baru." Klik butang "Kad", kemudian klik dua kali ikon folder fail "Kad nota".

2

Tinjau persembahan templat. Templat Word mungkin tidak sesuai dengan perniagaan anda atau tujuan kad nota, tetapi masing-masing dapat disesuaikan sepenuhnya. Pilih kad yang paling dekat dengan tujuan anda untuk menjimatkan masa persediaan, dan klik butang "Muat turun". Selepas beberapa saat, templat kad nota dibuka di tetingkap baru.

3

Klik gambar pada penutup kad. Tekan kekunci "Padam", kemudian klik tab "Masukkan". Untuk menambahkan gambar khusus, seperti perhimpunan semua pekerja anda untuk sampul kad percutian, klik butang "Gambar", arahkan ke gambar dan klik dua kali. Ini juga cara anda menambahkan logo syarikat anda, seperti pada bahagian dalam kad. Untuk menambahkan gambar dari koleksi seni klip Word agar sesuai dengan tema kad, klik butang "Clip Art". Taipkan istilah ke dalam kotak carian, tatal hasilnya dan klik gambar atau gambar untuk ditambahkan ke kad.

4

Sorot teks ruang letak di bahagian depan kad. Masukkan teks anda sendiri, seperti "Salam dari" dan nama syarikat anda. Ulangi ini untuk teks di bahagian dalam kad, di mana anda mungkin ingin memasukkan mesej percutian, nota ulang tahun atau pengumuman korporat. Untuk menambahkan teks tambahan ke kad, klik butang "Draw Text Box" pada tab "Insert". Seret tetikus untuk membentuk kotak teks, kemudian ketik di dalamnya.

5

Periksa bahagian belakang kad. Beberapa templat memiliki area personalisasi di bahagian bawah di mana anda dapat mengetik "Kad ini dibuat oleh" dan nama syarikat anda, serta alamat, laman web, nombor telefon dan maklumat hubungan anda yang lain. Sekiranya ini tidak ada, anda boleh menambahkannya dengan memasukkan kotak teks seperti yang dijelaskan dalam langkah di atas.

6

Klik tab "Fail" dan pilih "Simpan Sebagai." Ketik nama fail untuk kad, arahkan ke lokasi di komputer di mana anda ingin menyimpannya dan klik butang "Simpan".