Apakah Sifat Penyelia yang Baik?

Menjadi penyelia yang baik bermula dengan penilaian yang jujur ​​terhadap gaya kepemimpinan anda untuk mengenal pasti bidang yang perlu diperbaiki. Kemungkinan anda memerlukan input daripada orang lain untuk mendapatkan pandangan, jadi minta maklum balas pekerja anda. Gunakan wawasan untuk mengembangkan sifat semua pengawas perlu menjadi pemimpin yang baik dan berkesan.

Kemahiran Komunikasi Interaktif

Tanpa kemampuan untuk membuat keinginan anda jelas, pekerja anda tidak akan tahu bagaimana melaksanakan tugas yang anda wakili. Sama pentingnya ialah memahami dan memasukkan maklum balas pekerja. Penyelia yang baik berinteraksi secara berkesan dengan pekerjanya, mengekalkan komunikasi yang terbuka untuk memastikan dia sentiasa dimaklumkan mengenai kemajuan projek dan masalah pembuatan bir.

Empati dan Baik

Sekiranya anda tidak dapat meletakkan diri anda di tempat pekerja anda, anda tidak boleh memimpin mereka dengan berkesan. Contohnya, ibu bapa mungkin tidak dapat bekerja lebih masa, atau pekerja yang mengalami kesukaran mungkin memerlukan pertimbangan khas sementara. Bersikaplah seluas mungkin dalam menghadapi keperluan tulen, dan pekerja anda akan setia sebagai balasannya.

Keupayaan untuk Mendelegasikan

Penyelia yang baik unggul dalam menyerahkan tugas kepada pekerja yang berkemampuan terbaik untuk menanganinya. Perwakilan yang tepat melancarkan projek, memastikan kecekapan dan memaksimumkan keuntungan. Perwakilan yang lemah, sebaliknya, menjejaskan projek. Contohnya, jika anda menyerahkan tugas penting kepada pekerja yang tidak berpengalaman, keseluruhan projek akan menjadi lambat. Lebih buruk lagi, anda mungkin harus mengundurkan diri untuk memperbaiki kesilapan, penggunaan masa dan sumber yang tidak cekap.

Kelenturan apabila Mungkin

Tidak ada pendekatan tunggal untuk pengurusan yang berfungsi dalam setiap keadaan. Sebaliknya, penyelia yang baik memilih taktik berdasarkan keadaan. Sebagai contoh, sebagai tarikh akhir sudah dekat, anda mungkin menggunakan pendekatan garis keras untuk memastikan kerja selesai. Tetapi pekerja anda tidak dapat beroperasi dengan kelajuan penuh selama-lamanya, jadi gunakan pendekatan yang lebih santai semasa waktu henti antara projek. Ini memberi pekerja masa untuk memulihkan kekuatan mereka.

Paparan Keyakinan

Pekerja anda mencari inspirasi kepada anda. Sekiranya anda kelihatan ingin tahu atau takut, mereka akan menganggap anda tidak tahu apa yang anda lakukan. Ketidakamanan itu akan mewujudkan suasana tempat kerja yang negatif, menyekat produktiviti. Tetapi jika anda menunjukkan keyakinan dan positif, pekerja anda akan terjamin dalam kemahiran anda sebagai pemimpin.

Mengekalkan Sikap Positif

Penyelia yang datang bekerja dengan sikap positif menjadikan persekitaran pejabat sebagai tempat yang bagus. Mereka menggunakan sikap ini ketika menyelesaikan masalah, jadi masalahnya tidak terlalu besar. Dan sikap positif berjangkit. Orang cenderung mengambil sikap persekitaran mereka, dan bersikap positif adalah sesuatu yang baik untuk diandaikan. Pastikan meraikan kemenangan untuk mengiktiraf kerja baik kakitangan.

Dos Kerendahan hati

Walaupun pandangan yang yakin dan positif adalah penting, tidak setiap keputusan yang anda buat akan berjalan dengan baik. Apabila projek gagal atau pilihan menjadi salah, terima tanggungjawab dan pelajari dari kesalahan itu. Jangan salahkan pekerja anda untuk masalah yang disebabkan oleh kesilapan anda.

Buku Terbuka, Bila Mungkin

Penyelia perlu menyimpan beberapa rahsia. Ini terutama berlaku untuk masalah personel yang sensitif, di mana privasi seseorang individu harus dihormati, atau untuk produk atau polisi syarikat baru yang belum siap untuk pengumuman umum.

Tetapi apabila mungkin, seorang penyelia yang baik beroperasi secara terbuka dan telus, memberitahu pekerja tentang projek, peluang, kebimbangan, dan apa sahaja yang mungkin menarik bagi tenaga kerja dan yang tidak ada alasan yang baik untuk kerahsiaan. Pengurus yang baik akan membantu pekerja meningkatkan pekerjaan mereka di hadapan dan bukannya menunggu bulan untuk memberikan maklum balas. Keterbukaan anda akan mendorong dialog antara pekerja dan antara pekerja dan penyelia yang mereka anggap sebagai sumber maklumat yang boleh dipercayai dan boleh dipercayai.

Hasrat untuk Syarikat

Pengurus hebat menyukai syarikat tempat mereka bekerja, memahami budaya syarikat, dan menghargai objektif syarikat. Mereka dapat dengan mudah memberitahu pekerja mereka mengapa ini adalah tempat yang bagus untuk bekerja, menjadikan ahli pasukan dan gembira untuk menyumbang.