Adakah Menggunakan Kad Kredit di Amazon Selamat?

Amazon mengendalikan banyak transaksi setiap tahun. Pada tahun fiskal 2012 syarikat, misalnya, syarikat berjumlah lebih dari $ 61 bilion penjualan. Dalam gabungan semua transaksi ini, selalu ada bahaya penipuan kad kredit. Walau bagaimanapun, Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan menyatakan bahawa walaupun penipuan kad kredit boleh berlaku kerana penggodaman berteknologi tinggi, umumnya masalahnya terletak pada kekurangan sekiranya kewaspadaan dari pihak pemegang kad. Bagi pelanggan dan perniagaan yang menggunakan Amazon untuk menjual barang mereka, ada sebab untuk merasa selamat menggunakan kad kredit.

Yang diketengahkan

Membayar dengan kad kredit dan debit adalah kaedah pembayaran yang paling digemari oleh Amazon. Salah satu sebabnya adalah kerana Amazon menggunakan perisian Secure Sockets Layer (SSL) untuk menyulitkan nombor kad kredit anda, menjadikan nombor anda mustahil untuk dibaca tanpa dua "kunci" untuk menyahkodkan penyulitan - yang mana orang yang ingin mencuri maklumat anda tidak akan . Kaedah pembayaran lain termasuk membayar terus dari akaun cek anda atau mendaftar ke Amazon Payments, yang disambungkan ke akaun bank anda.

Perlindungan

Walaupun dengan semua perlindungan yang digunakan Amazon untuk memastikan maklumat kad kredit anda selamat, tidak ada keselamatan seperti keselamatan yang gagal. Walau bagaimanapun, jika maklumat anda dicuri entah bagaimana, penjenayah siber yang berjaya hanya akan mencuri kredit anda, dan bukan wang anda, sementara institusi kewangan anda menyiasat penipuan tersebut. Selain itu, walaupun berlaku penipuan setelah menggunakan kad kredit anda, nota FTC, jika anda melaporkan penipuan tersebut, anda hanya akan bertanggungjawab sehingga $ 50.

Pencegahan

FTC memberikan petua (pautan dalam Rujukan) tentang bagaimana anda dapat melindungi diri dan perniagaan anda dari penipuan kad kredit secara dalam talian. Salah satu petua tersebut adalah dengan menyerahkan maklumat kad kredit anda hanya kepada syarikat yang bereputasi ketika membuat pembelian - dan Amazon, memandangkan kedudukannya sebagai peruncit dalam talian terkemuka, memenuhi syarat sebagai syarikat terkemuka. Juga, jika anda mencetak semua resit pembelian Amazon anda, anda akan mempunyai rekod pembelian kad kredit yang boleh diakses sehingga anda dapat dengan cepat mengesan penipuan sekiranya ia berlaku. Di luar itu, Amazon menasihatkan agar anda tidak pernah menghantar maklumat kad kredit anda dalam e-mel sebagai kaedah pembayaran.

Alternatif

Walaupun membeli secara langsung dari Amazon dengan kad kredit anda lebih selamat, pembelian dari vendor pihak ketiga di Amazon agak berbeza, kerana anda berurusan dengan penjual individu dan bukan Amazon itu sendiri. Dalam kes sedemikian, perkhidmatan Amazon Payments memberi anda pilihan untuk menambahkan wang ke akaun Amazon Payments, di mana anda dapat menambahkan wang dari akaun bank anda. Semasa anda menyelesaikan pembelian dari pihak ketiga, anda boleh memilih untuk menggunakan baki Amazon Payments untuk membuat pembelian, bukannya kad kredit. Ini adalah kaedah pembayaran yang lebih selamat, kerana anda tidak perlu berkongsi maklumat perbankan anda dengan penjual pihak ketiga.