Adakah Kemas Kini Google Diperlukan pada Permulaan?

Kemas kini Google, juga dikenali sebagai Omaha, diperlukan semasa permulaan kerana memasang kemas kini secara automatik, jadi Anda tidak perlu mengemas kini secara manual. Bagi pemilik perniagaan, Kemas Kini Google sesuai dilakukan kerana memastikan program penting sentiasa diperbarui dengan peningkatan terkini, termasuk perbaikan bug, tambalan dan ciri keselamatan untuk meningkatkan kecekapan. Ini bermaksud penyemak imbas seperti Google Chrome akan memaparkan syarikat dan laman web lain dengan lebih baik dan mengalirkan kandungan, seperti gambar dan video dengan cepat.

Permulaan Automatik

Sekiranya anda mempunyai program Google seperti Google Chrome dan Google Earth yang terpasang di komputer anda, secara lalai, Kemas kini Google biasanya berjalan secara automatik ketika komputer anda dimulakan. Program ini adalah bahagian penting dari program Google untuk sistem Windows; oleh itu, diperlukan pada permulaan untuk memasang kemas kini. Sekiranya anda mempunyai satu atau lebih program Google yang ditetapkan untuk dilancarkan secara automatik pada permulaan, Kemas kini Google akan dijalankan bersama-sama dengannya. Semasa berjalan, ia memaparkan proses "GoogleUpdate.exe" di "tab Proses" di Windows Task Manager.

Jadual Kemas kini Google

Kemas kini Google menggunakan penjadual tugas automatik untuk menyambung ke pelayan Google untuk memasang kemas kini. Terutamanya bergantung pada Penjadual Tugas Windows untuk memeriksa kemas kini secara berkala, rata-rata, sekurang-kurangnya sekali sehari. Kemas kini Google menjalankan prosesnya dan memantau pelayan Google dalam masa nyata tanpa gangguan, walaupun anda menggunakan program Google.

Penyelesaian Masalah Kemas kini Google

Sekiranya Kemas kini Google tidak dimuat, atau jika salah satu program Google anda tidak berfungsi dengan optimum, menyahpasang dan kemudian memasang semula program yang bergantung pada perkhidmatan pengemaskinian dapat menyelesaikan masalah. Kerosakan pada program Google tertentu, seperti fail yang dihapus atau rosak, boleh menyebabkan masalah dengan perkhidmatan kemas kini.

Adakah Menyahpasang Kemas Kini Google Bermanfaat?

Malangnya, Kemas kini Google tidak dapat dikeluarkan dengan sendirinya. Mengganggu aplikasi dengan cara apa pun boleh menyebabkan masalah dengan banyak program Google anda. Sekiranya anda menghentikan prosesnya di Pengurus Tugas, kebanyakan program Google tidak akan berfungsi dengan baik. Walaupun anda menghentikan prosesnya, Kemas kini Google akan kembali secara automatik. Untuk menyahpasang Kemas kini Google, anda mesti menyahpasang program Google yang bergantung padanya untuk kemas kini. Setelah menyahpasang program Google anda, Kemas kini Google harus dikeluarkan dari sistem anda.