Perbezaan Antara Keluk Permintaan dan Invers

Untuk menetapkan harga yang menghasilkan penjualan, pemilik perniagaan kecil perlu memahami keluk permintaan dan keluk permintaan terbalik untuk produk dan perkhidmatan mereka. Mengetahui bagaimana setiap keluk berfungsi akan membantu pemilik merancang kempen pemasaran yang menjimatkan dan menjana keuntungan.

Apakah Keluk Permintaan?

Keluk permintaan adalah grafik yang menunjukkan hubungan antara permintaan produk dan harganya. Pada grafik permintaan, paksi menegak menunjukkan harga produk, dan paksi mendatar menunjukkan kuantiti yang diminta.

Keluk permintaan tipikal menurun dari kiri ke kanan.

Prinsip ekonomi ini mengatakan bahawa dengan menganggap semua perkara lain adalah sama, permintaan untuk produk menurun ketika harganya naik dan sebaliknya. Permintaan untuk produk meningkat apabila harganya turun.

Rumus untuk membuat grafik keluk permintaan adalah seperti berikut:

QD = a - bP

Di mana:

  • QD = Kuantiti yang diminta
  • a = Memintas pada tegak lurus, paksi graf
  • b = Memintas pada paksi mendatar x graf
  • P = Harga

Cara Menggunakan Keluk Permintaan

Andaikan formula permintaan mingguan di kedai runcit tempatan untuk brokoli adalah: Q = 100 - 10P.

Sekiranya harga brokoli adalah $ 2 per paun, maka kuantiti yang diminta pada harga tersebut adalah Q = 100 - 10X $ 2 = 80 paun seminggu. Sekiranya harga brokoli meningkat kepada $ 3 per paun, kuantiti yang diminta menjadi Q = 100 - 10X $ 3 = 70 paun seminggu.

Ini menunjukkan bahawa permintaan brokoli turun seiring kenaikan harga, sesuai dengan prinsip ekonomi hubungan terbalik antara harga dan permintaan.

Dengan menggunakan data harga dan permintaan sejarah, pemilik perniagaan dapat membina kurva permintaan untuk produk mereka dan membuat ramalan penjualan berdasarkan perubahan harga yang dicadangkan. Pengetahuan ini membantu pemasar mengembangkan strategi harga dan kempen pemasaran.

Apakah Keluk Permintaan Berbalik?

Dengan keluk permintaan terbalik, harga menjadi fungsi dari kuantiti yang diminta. Ini bermaksud bahawa perubahan dalam kuantiti yang diminta menyebabkan perubahan pada tingkat harga, yang merupakan kebalikan dari keluk permintaan. Grafik keluk permintaan terbalik berasal dari formula yang digunakan untuk menentukan keluk permintaan bagi sesuatu produk.

Cara Menggunakan Keluk Permintaan Terbalik

Untuk mencari formula bagi grafik keluk permintaan terbalik, ambil formula keluk permintaan asal dan selesaikan dengan harga.

Dengan menggunakan contoh permintaan mingguan untuk brokoli dan menggunakan beberapa pengiraan algebra, kami dapati formula permintaan terbalik adalah:

P = 10 - Q / 10

Untuk kuantiti permintaan 80 paun seminggu, harga = 10 - 80/10 = $ 2 per paun. Sekiranya permintaan adalah 70 paun seminggu, harga = 10 - 70/10 = $ 3 per paun.

Kesan Pergeseran dan Keanjalan Terhadap Permintaan

Peralihan keluk permintaan juga mempengaruhi keluk permintaan terbalik. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan pergeseran adalah:

  • Perubahan pendapatan pengguna;
  • Harga barang dan perkhidmatan yang berkaitan;
  • Menukar pilihan rasa; dan
  • Jangkaan harga masa depan.

Keanjalan juga berfungsi dengan cara yang sama. Keanjalan dan inelastik harga tetap sama di kedua-dua keluk permintaan dan keluk permintaan terbalik.

Syarikat penerbangan mahir menggunakan keluk permintaan dan keluk permintaan terbalik untuk menetapkan harga tiket. Mereka menaikkan harga tiket pada masa percutian tinggi dan mengurangkan harga apabila permintaan menurun. Laluan rendah lalu lintas mungkin mendapat harga tiket yang lebih rendah untuk menarik pelancong tetapi boleh mendapatkan harga yang lebih tinggi apabila tidak ada syarikat penerbangan lain yang tersedia untuk bersaing.

Penggunaan keluk permintaan dan keluk permintaan terbalik tidak semestinya harus saintifik dan berdasarkan data matematik teras. Pemilik perniagaan kecil dapat menggunakan hasil dari kurva permintaan ini bersama-sama dengan pemahaman mereka tentang arah pasar untuk memutuskan strategi harga dan menentukan kapan untuk memanfaatkan peluang keuntungan permintaan tinggi.