Cara Menampal Dari Format PDF ke Excel

Oleh kerana perisian telah berkembang lebih canggih, ada lebih banyak peluang bagi pengguna untuk menyusun kandungan antara program yang berbeza. Program spreadsheet Excel, misalnya, hanya digunakan untuk menangani teks dan angka, tetapi sekarang dapat memaparkan grafik, foto, video dan jenis konten lain. Anda mungkin mahu mengimport PDF ke Excel, tetapi prosesnya tidak selalu mudah. Berikut adalah beberapa strategi untuk memindahkan kandungan dari fail PDF ke dalam spreadsheet Excel.

Menyalin PDF sebagai Gambar

Anda tidak boleh menyalin PDF ke Excel secara langsung, kerana Excel tidak mempunyai sokongan terbina dalam untuk format fail PDF. Walau bagaimanapun, anda boleh memaparkan kandungan PDF sebagai gambar di Excel. Untuk melakukannya, arahkan ke dalam fail PDF anda sehingga kandungan yang ingin anda salin ke Excel muncul di skrin komputer anda. Tekan kekunci Cetak Skrin pada papan kekunci PC anda untuk menyalin gambar ke papan keratan anda. Sekiranya anda menggunakan Mac, gambar layar yang sama dapat ditangkap jika anda menekan Command + Ctrl + Shift + 3 . Beralih ke Excel, klik di sel di mana anda mahu kandungannya muncul, dan tampal gambar ke dalam hamparan anda. (Gunakan Ctrl + V untuk menampal gambar; anda boleh mengurungkan pasta dengan Ctrl + Z ).

Sekiranya anda ingin mengedit gambar terlebih dahulu, pilihan paling mudah adalah menampal gambar ke dalam program penyuntingan gambar seperti Irfanview atau Cat untuk memotong batas gambar atau mengubahnya dengan cara lain. Anda juga dapat menggunakan pilihan Tangkapan Layar di Word, yang tersedia di bar alat Sisipkan . Setelah selesai, cukup salin gambar yang diedit dan tampalkannya ke Excel.

Menyalin Teks PDF

Tidak semua fail PDF membenarkan penyalinan teks, tetapi banyak yang melakukannya. Cara terbaik untuk mengetahui adalah dengan hanya mencuba menyalin teks yang anda mahukan dan melihat apakah ia berjaya. Daripada menampal teks yang diinginkan terus ke Excel, lebih baik anda menyisipkannya ke program penyuntingan seperti Notepad atau Word. Gunakan program ini untuk menyesuaikan format dan penampilan teks, atau untuk membersihkan watak-watak yang salah. Apabila anda mempunyai teks seperti yang anda mahukan, salin dan tampal ke dalam hamparan anda.

Sekiranya teks PDF tidak dapat disalin, ingatlah bahawa anda boleh memperlakukannya seperti gambar dan tampalkannya ke Excel dengan cara itu. Walau bagaimanapun, teks tidak akan dapat diedit.

Menyalin Jadual dari PDF

Memindahkan data jadual dari PDF ke spreadsheet adalah proses paling sukar kerana terdapat banyak pemboleh ubah yang terlibat dalam bagaimana jadual dan teks diformat dalam PDF dan bagaimana maklumat akhir mungkin muncul di Excel. Cubalah pendekatan ini untuk melihat mana yang paling berkesan:

  • Mulakan dengan percubaan langsung untuk menyalin dan menampal, seperti yang anda lakukan dengan teks. Nasib baik, data akan tersusun dalam Excel menjadi lajur dan baris yang kemas, seperti yang anda harapkan. Menu tarik-turun kecil dengan Pilihan Tampal boleh dibuka di Excel semasa anda menampal kandungan anda. Gunakan untuk mencuba pelbagai pilihan untuk mencapai hasil yang anda mahukan.

  • Sebagai alternatif, salin dan tampal jadual data ke Word, atau program pemprosesan kata lain. Kemudian salin / tampal jadual dari Word ke Excel. Cuba beberapa variasi pendekatan ini. Perintah Word Paste Special membolehkan anda menampal data dalam beberapa format yang berbeza, seperti Teks Tidak Berformat atau Format HTML . Setiap pilihan akan dipaparkan secara berbeza di Word dan Excel, jadi gunakan pilihan yang memberikan hasil terbaik.

Petua

Setelah menampal data ke Word, pilihan Convert Text to Table diaktifkan di bawah senarai arahan Table . Anda boleh menggunakannya untuk membersihkan data anda.