Empat Komponen Utama Pemacu Keras

Hard drive, yang biasanya menyediakan penyimpanan data dan aplikasi dalam komputer, mempunyai empat komponen utama di dalam casingnya - piring (untuk menyimpan data), gelendong (untuk memutar piring), lengan baca / tulis (untuk membaca dan menulis data) dan penggerak (untuk mengawal tindakan lengan baca / tulis). Hanya profesional IT yang mahir secara teknikal sahaja yang harus berusaha menggunakan komponen di dalam cakera keras.

Pinggan

Plat adalah cakera bulat di dalam cakera keras di mana 1s dan 0s yang membentuk fail anda disimpan. Piring dibuat dari aluminium, kaca atau seramik dan memiliki permukaan magnet untuk menyimpan data secara kekal. Pada pemacu keras yang lebih besar, beberapa piring digunakan untuk meningkatkan kapasiti keseluruhan pemacu. Data disimpan di piring di trek, sektor dan silinder agar tetap teratur dan lebih senang dicari.

Gelendong

Gelendong menyimpan piring pada kedudukannya dan memutarnya seperti yang diperlukan. Peringkat revolusi per minit menentukan seberapa pantas data dapat ditulis dan dibaca dari cakera keras. Pemacu desktop dalaman khas berjalan pada 7.200 RPM, walaupun kelajuan lebih cepat dan perlahan tersedia. Gelendong menyimpan piring pada jarak tetap antara satu sama lain untuk membolehkan lengan baca / tulis mendapat akses. (ruj 1 + 3)

Lengan Baca / Tulis

Lengan baca / tulis mengawal pergerakan kepala baca / tulis, yang melakukan pembacaan dan penulisan sebenar pada pinggan cakera dengan menukar permukaan magnet menjadi arus elektrik. Lengan memastikan kepala berada di kedudukan yang betul berdasarkan data yang perlu diakses atau ditulis; ia juga dikenali sebagai lengan kepala atau lengan penggerak. Biasanya terdapat satu kepala baca / tulis untuk setiap sisi piring, yang mengapung 3 hingga 20 juta per inci di atas permukaan piring.

Penggerak

Penggerak atau penggerak kepala adalah motor kecil yang mengambil arahan dari papan litar pemacu untuk mengawal pergerakan lengan baca / tulis dan mengawasi pemindahan data ke dan dari piring. Bertanggungjawab memastikan kepala baca / tulis berada di tempat yang betul setiap masa.

Komponen Lain

Seperti juga selongsong di bahagian luar cakera keras yang menyatukan semua komponen, papan litar depan-depan mengawal isyarat input dan output selari dengan port di hujung pemacu. Tidak kira apa jenis pemacu, ia mempunyai satu port untuk bekalan kuasa dan satu port untuk memindahkan data dan arahan ke dan dari sistem yang lain.