Bagaimana Memulakan Syarikat Insurans Sendiri

Pasaran insurans berkembang dengan pantas. Pada tahun 2016, terdapat 5,977 firma insurans di AS sahaja. Pada tahun yang sama, lebih daripada 1.1 juta orang bekerja sebagai broker insurans, ejen dan pekerja perkhidmatan. Pemain industri besar, seperti UnitedHealth Group, Humana dan Centene menghasilkan berbilion dolar. Sekiranya anda mencari model perniagaan yang memberikan pertumbuhan yang mampan, pertimbangkan untuk memulakan syarikat insurans anda sendiri .

Petua

Gunakan perisian pengurusan agensi untuk mengesan penjualan, meningkatkan perkhidmatan pelanggan dan melancarkan operasi harian anda.

Pilih Model Perniagaan

Terdapat pelbagai jenis syarikat insurans dan masing-masing mempunyai ciri khas. Pembawa talian standard , misalnya, menawarkan jenis liputan tertentu dalam keadaan tertentu. Harga dan syarat perkhidmatannya tertakluk pada undang-undang tempatan. Agensi insurans tertawan menarik minat kumpulan pelanggan atau industri tertentu dan dimiliki oleh syarikat atau syarikat yang ditubuhkan.

Sekiranya anda memutuskan untuk menargetkan pelanggan berisiko tinggi, mulakan syarikat garis surplus . Sebagai contoh, anda boleh menjual insurans kereta berisiko tinggi kepada pemandu dengan kredit buruk, pelanggaran lalu lintas atau tanpa liputan sebelumnya. Ini akan membolehkan anda mengenakan kadar yang lebih tinggi.

Pilihan popular lain termasuk syarikat insurans asing, agensi insurans domestik dan penjual langsung. Ini boleh dibahagikan kepada beberapa kategori lain, seperti syarikat insurans hayat, syarikat insurans kesihatan, firma insurans harta tanah dan sebagainya.

Teliti Industri Insurans

Sebelum memulakan, luangkan masa untuk mempelajari industri ini . Pelajari berbagai jenis liputan dan polisi, tentukan ukuran pasaran sasaran anda dan teliti trend industri terkini. Ketahui siapa pesaing anda dan apa yang membuat mereka menonjol.

Pertimbangkan untuk bekerja sebagai ejen insurans atau broker sebelum melancarkan perniagaan anda sendiri. Ini akan membolehkan anda memperoleh pemahaman yang lebih baik mengenai pasaran insurans dan keperluan pelanggan.

Tulis Rancangan Perniagaan

Apabila anda merasa bersedia untuk mengambil tindakan, buat rancangan perniagaan untuk syarikat insurans anda. Tentukan pelanggan sasaran dan keperluan mereka, tentukan produk dan perkhidmatan apa yang akan anda tawarkan dan tetapkan matlamat yang realistik. Contohnya, anda mungkin menawarkan insurans perniagaan kos rendah untuk syarikat permulaan dan syarikat kecil. Contoh yang baik adalah USLI, yang menyediakan penyelesaian insurans untuk perniagaan kecil, organisasi bukan untung, kontraktor bebas, pemilik harta tanah, sekolah dan individu.

Sertakan ringkasan eksekutif dan pernyataan misi dalam rancangan perniagaan anda. Anggarkan potensi pendapatan dan perbelanjaan. Bergantung pada model dan lokasi perniagaan anda, kos permulaan anda boleh berkisar antara $ 5,000 hingga $ 50,000 . Mencari pelabur, memohon pinjaman atau memulakan kempen crowdfunding jika perlu.

Bagaimana anda merancang untuk menjalankan perniagaan dan mencapai pasaran sasaran anda? Adakah anda akan menjual terus kepada pelanggan, menyewa ejen penjualan anda sendiri atau bekerjasama dengan ejen insurans? Juga, tentukan sama ada anda akan membeli atau menyewa ruang pejabat dan kemudian menilai kos yang terlibat. Rancangan perniagaan anda juga harus merangkumi nama dan struktur undang-undang syarikat, cadangan penjualan yang unik, strategi pemasaran dan keperluan undang-undang.

Dapatkan Perlesenan Agensi

Jenis perniagaan ini diatur oleh pemerintah negeri. Pendaftaran perniagaan serupa di kebanyakan negeri. Keperluan pelesenan , sebaliknya, bergantung pada lokasi anda. Setelah anda mendaftarkan syarikat anda dan memperoleh ID cukai, memohon lesen dan izin perniagaan.

Periksa laman web rasmi NIPR (National Insurance Producer Registry) untuk keperluan dan bayaran pelesenan khusus negeri. Beberapa negeri, seperti Colorado, Illinois dan Ohio, memerlukan latihan selama beberapa jam. Pemeriksaan latar belakang jenayah lengkap dan cap jari mungkin juga diperlukan.

Sebagai tambahan kepada pelesenan agensi, anda memerlukan insurans perniagaan untuk melindungi syarikat dan pekerjanya. Paling tidak, anda harus membeli polisi pemilik perniagaan (BPO), insurans liabiliti profesional dan perlindungan pampasan pekerja. Bergantung pada keperluan negeri anda, anda mungkin juga perlu membeli bon jaminan . Kontrak ini menjamin bahawa anda akan memenuhi tanggungjawab anda kepada pelanggan.

Promosikan Syarikat Insurans Anda

Kembangkan strategi pemasaran yang sesuai dengan pasaran sasaran anda. Syarikat insurans yang mensasarkan pelanggan B2B, misalnya, akan memerlukan pendekatan yang berbeza daripada syarikat yang menjual liputan kepada keluarga dan individu. Pertama sekali, jadikan agensi anda mudah dicari . Pilih lokasi pusat, sediakan laman web dan senaraikan perniagaan anda di direktori tempatan.

Buat laman web mesra mudah alih yang menerangkan produk dan perkhidmatan anda. Pasang ciri sembang dan butang panggilan untuk memudahkan pelanggan menghubungi anda. Siapkan blog dan bagikan kandungan yang berkaitan dengan industri, seperti bagaimana mencari insurans kesihatan yang murah, bagaimana memilih antara pelbagai polisi di luar sana dan bagaimana menentukan berapa banyak liputan yang diperlukan. Daftar di LinkedIn, Facebook, Twitter dan rangkaian sosial lain untuk membina kehadiran dalam talian anda .

Sekiranya anda mensasarkan pelanggan tempatan, menghadiri seminar, bengkel dan acara rangkaian. Gunakan iklan bayar per klik untuk menjangkau khalayak sasaran anda. Buat program rujukan untuk meningkatkan penjualan dan kesedaran jenama. Dan melabur dalam perisian pengurusan agensi untuk memastikan perniagaan anda berjalan dengan lancar dan melancarkan perkhidmatan pelanggan.