Apakah Jenis Teknologi Perniagaan?

Beberapa syarikat yang berjaya tidak menggunakan teknologi untuk meningkatkan produktiviti, berkomunikasi dengan lebih berkesan dan menjejaki pelanggan dan barang. Sebenarnya, kebanyakan organisasi yang berjaya bergantung pada teknologi untuk hampir semua aspek perniagaan mereka. Walaupun terdapat banyak jenis teknologi yang ada, digital tidak perlu menakut-nakutkan pemilik perniagaan. Semuanya boleh dipecah menjadi bahagian fungsi yang dapat difahami.

Komputer Desktop dan Komputer riba

Bagi kebanyakan syarikat, peralatan yang paling berguna juga yang paling difahami. Komputer desktop yang penuh dengan pakej perisian pejabat dan produktiviti membolehkan pekerja menulis surat, menganalisis maklumat kewangan, menghantar dan menerima e-mel, dan merancang persembahan penjualan.

Komputer itu sendiri boleh menjadi model desktop dengan monitor dan papan kekunci yang terpisah, atau komputer riba mudah alih. Terdapat dua jenis komputer utama. Komputer peribadi (PC) beroperasi menggunakan Microsoft Windows adalah yang paling umum, dan Komputer Macintosh yang menggunakan sistem operasi Apple Computer sangat popular di kalangan profesional kreatif.

Perisian dan Alat Produktiviti

Perisian dimuat ke komputer untuk menyediakan jenis fungsi tertentu. Alat produktiviti, seperti Microsoft Word, pakej pemprosesan kata, dan Microsoft Excel, sistem spreadsheet kewangan, dapat melakukan banyak tugas yang paling biasa yang diperlukan oleh perniagaan kecil. Microsoft PowerPoint atau Apple Keynote membolehkan pengguna menyiapkan persembahan jualan yang kelihatan profesional dengan cepat dan mudah. Berjuta-juta tajuk lain ada, masing-masing dikembangkan untuk melaksanakan tugas-tugas tertentu.

Rangkaian Komputer dan Pencetak

Komputer sering dihubungkan untuk membentuk rangkaian. Ini dapat memungkinkan orang dalam organisasi untuk berkongsi dokumen atau maklumat, menyediakan repositori pusat untuk menyimpan dokumen, atau untuk orang berkomunikasi menggunakan e-mel di dalam pejabat. Mereka juga membenarkan beberapa komputer berkongsi pencetak atau peranti penyimpanan. Rangkaian boleh dibatasi untuk komputer dalam kantor bersama, atau menjangkau beberapa pejabat dan lokasi.

Sistem Telefon dan Mel Suara

Walaupun anda mungkin tidak menganggap telefon pejabat sebagai teknologi, sistem telefon perniagaan masa kini cukup kompleks. Jenis sistem telefon yang paling biasa terdiri daripada unit perkakasan yang menggunakan perisian untuk memisahkan talian syarikat telefon di antara telefon bimbit individu. Sistem ini sering merangkumi penjaga yang membantu pemanggil mencari pekerja yang mereka cari dan kebanyakannya juga termasuk sistem mel suara untuk mesej.

Telefon Voice Over Internet Protocol (VOIP) menjadi lebih popular. Telefon VOIP tidak memerlukan talian telefon, tetapi sebaliknya mengarahkan semua lalu lintas melalui Internet ke telefon bimbit khas.

Sistem Perakaunan Kewangan

Walaupun secara teknikal perisian, sistem perakaunan layak disebut kerana peranan penting dalam perniagaan mereka. Sistem perakaunan mengawasi setiap dolar yang dibelanjakan syarikat bersama dengan setiap dolar pendapatan. Salah satu pilihan yang popular untuk syarikat yang lebih kecil ialah Quickbooks oleh Intuit, yang mudah disiapkan dan dikendalikan.

Syarikat yang lebih besar mungkin ingin mempertimbangkan SAP Business One atau Sage Accpac, yang mana kedua-duanya memungkinkan untuk lebih banyak penyesuaian dan lebih banyak integrasi dengan sistem lain. Semasa cuba memutuskan perisian mana yang sesuai untuk anda, tanyakan cadangan mereka kepada akauntan anda.

Sistem Kawalan Inventori

Sekiranya perniagaan anda menjual barang, anda mungkin ingin meneroka sistem kawalan inventori. Sistem ini mengawasi setiap item dalam inventori anda, memastikan anda tidak kehabisan stok, atau terlalu banyak pesanan anda. Apabila inventori baru tiba, sistem dikemas kini untuk mencerminkan penambahan dan apabila dijual, ia dikurangkan dari jumlah keseluruhan.

Sistem Pengurusan Perhubungan Pelanggan

Sistem Pengurusan Hubungan Pelanggan (CRM) menjejaki pelanggan sepanjang pengalamannya dengan syarikat anda. Sejak anda memperoleh maklumat mengenai pelanggan, sistem CRM akan mengesan interaksi mereka dengan anda. Sekiranya pelanggan membuat panggilan untuk memesan produk atau perkhidmatan, atau meminta pertolongan atau pertanyaan teknikal, sistem CRM akan memberitahu perwakilan perkhidmatan ketika barang dihantar, apa yang dipesan semula dan perbualan lain yang mungkin dilakukan pelanggan dengan anda syarikat.

Sistem CRM membantu membina hubungan dengan pelanggan dengan mengumpulkan semua maklumat yang dikumpulkan syarikat anda dari pelanggan di satu tempat untuk digunakan, ditinjau dan respons proaktif.