Apa yang Tidak Dikira sebagai Watak di Twitter?

Menyampaikan mesej anda dengan cara yang jelas dan ringkas selalu membantu menarik minat khalayak media sosial anda, tetapi menjadi mustahak di Twitter. Apabila anda hanya mempunyai 140 aksara yang sesuai dengan mesej anda, setiap satu daripadanya adalah penting, terutamanya apabila anda menganggap bahawa hampir semua perkara dalam tweet mempunyai kesan terhadap jumlah watak.

Semua Kira

Sejauh Twitter, setiap watak dalam Tweet dikira sebagai satu untuk tujuan penghitungan watak. Ini merangkumi bukan sahaja huruf dan angka, tetapi juga spasi dan tanda baca lain; huruf dengan tanda aksen juga dikira sebagai satu watak sahaja, tidak kira bagaimana anda memasukkannya. Bahagian integral perbualan Twitter, seperti sebutan dan hashtag, tidak diabaikan, jadi semakin banyak tweet anda mengandungi lebih sedikit watak yang anda tinggalkan untuk mesej sebenar anda.

Satu-satunya pengecualian

Hanya ada satu pengecualian untuk peraturan ini. Kerana Twitter menggunakan perkhidmatan pemendekan URL sendiri, setiap alamat laman web yang anda hantar dalam tweet akan dikira sebagai 22 aksara, tidak kira sama ada asalnya lebih panjang atau lebih pendek daripada itu. Dengan kata lain, jika tweet anda mengandungi satu URL, anda akan mempunyai 118 aksara yang tersisa untuk sisa mesej anda.