Bagaimana Kerja LinkedIn?

LinkedIn adalah platform media sosial yang ditujukan untuk profesional. Ini membolehkan anda membuat rangkaian dan membina portfolio profesional anda, tetapi anda juga boleh pergi ke dunia dan mencari pekerjaan baru. Profesional yang telah berpuluh tahun menjalankan perniagaan menggunakan LinkedIn dan juga graduan kolej yang baru dicetak. Ia juga digunakan oleh majikan dan perekrut yang mencari calon pekerjaan.

Ia Bermula dengan Algoritma

Seperti rangkaian media sosial lain, LinkedIn menggunakan algoritma yang sentiasa dikemas kini sehingga dapat memberikan pengguna apa yang ditentukan untuk menjadi pengalaman terbaik. Sebagai pengguna, anda akan perhatikan bahawa "suapan" anda - yang berfungsi seperti suapan di Facebook - memberi anda aliran kandungan yang stabil. Tetapi sebelum suapan ini masuk ke profil anda, melalui saringan yang dinilai oleh LinkedIn.

Sebilangan penapis penarafan ini disusun untuk mencari spam, kandungan berkualiti rendah atau memberi peluang untuk membenarkan kandungan tersebut. Apa yang anda lihat mungkin diberi "jempol" dari bot komputer.

Terlibat dengan Kandungan LinkedIn

Sebaik sahaja kandungan tiba di suapan anda, anda boleh terlibat dengan kandungan melalui komen, "suka" atau bahagian. Sebagai alternatif, anda boleh menandakan kandungan sebagai spam atau menyembunyikannya untuk mengelakkan orang lain melihatnya. Tindakan anda membantu menentukan apa yang akan anda lihat pada masa akan datang. Tindakan anda juga boleh mempengaruhi bagaimana kandungan itu diterima oleh orang lain.

Sekiranya anda memberikan maklum balas negatif terhadap kandungan tersebut, LinkedIn akan mempertimbangkan tindakan anda terhadap tindakan orang lain untuk menentukan sama ada kandungan tersebut mesti muncul dalam suapan sesiapa sahaja.

Tetapi Masih Bergantung pada Manusia

Sebagai tambahan kepada penapis komputer LinkedIn, manusia sebenarnya juga mempertimbangkan kandungannya. Mereka mungkin membiarkan kandungan terus muncul di feed pengguna. Atau, mereka mungkin menganggap kandungan itu cukup layak untuk mendapatkan dorongan sehingga muncul dalam jumlah lebih banyak pengguna.

Bagaimana LinkedIn Berfungsi untuk Rangkaian

Pada tahap paling asas, LinkedIn adalah laman rangkaian profesional. LinkedIn bukan sahaja membolehkan anda berhubung dengan orang yang anda kenali, tetapi juga membolehkan anda berhubung dengan orang yang anda kenali dalam hubungan Linked . Ia berfungsi sebagai pengadun maya di mana anda berpeluang menggosok siku dengan yang terbaik dalam perniagaan. Untuk menggunakan platform dengan berkesan, mulakan dengan portfolio yang dibina dengan baik.

Sertakan gambaran diri yang baik, tulis tajuk dan ringkasan yang sesuai, dan sertakan sorotan pengalaman kerja dan kehidupan anda, serta tambahkan pendidikan dan kemahiran anda. Kemudian aktifkan. Akses laman web ini setiap hari dan perhatikan orang dalam industri anda yang penting. Apa yang mereka hantar dan beri komen? Sertai mereka. Sertai juga kumpulan yang anda rasa menarik dan relevan. Apabila tahap aktiviti anda meningkat, hubungan anda juga akan bertambah.

Adakah LinkedIn Membantu Meningkatkan Profil Profesional Anda?

Setelah membina profil LinkedIn anda, anda boleh menggunakan laman web ini untuk membina imej profesional anda. Kongsi artikel yang anda rasa menarik, dan beri komen dengan sudut pandang anda sendiri. Lebih baik lagi, terbitkan karya kepemimpinan pemikiran anda sendiri.

Pastikan apa yang anda hantar diteliti dengan teliti dan relevan, dan bahawa anda bertindak balas kepada orang lain ketika mereka mengulas apa yang anda tulis. Ini adalah bagaimana LinkedIn membolehkan pengguna membina reputasi mereka sebagai pemimpin dalam bidang masing-masing.

LinkedIn Membolehkan Pengguna Mencari Pekerjaan

Profil positif yang baru anda buat akan menjadikan syarikat dan perekrut yang mencari bakat dapat mencari anda. Tetapi anda juga boleh menjadi proaktif, dengan menggunakan tab "biarkan perekrut tahu bahawa anda terbuka" di LinkedIn yang terdapat di bawah minat kerjaya dan tab "cadangan pekerjaan" yang membantu pencari kerja mencari pekerjaan. Sekiranya anda kerap memeriksa pekerjaan terbuka yang disenaraikan dan anda juga melihat "mencari pekerjaan dengan sambungan" untuk melihat siapa yang anda kenal siapa yang sudah berada di syarikat yang ingin anda pertimbangkan, maka anda mungkin dapat mencari peluang baru yang tidak anda ' malah tahu ada.

LinkedIn Membantu Majikan

Manfaat yang sama yang diperoleh pekerja dari rangkaian profesional yang baik juga dapat membantu majikan. Laman web ini membolehkan majikan mencari calon pekerjaan yang berpotensi atau mengikuti syarikat dari mana mereka telah mengambil pekerja. Siapa yang mahu melompat kapal seterusnya? LinkedIn juga merupakan mesin pencari, dan ia mencari pekerjaan yang sesuai dengan pencari kerja, jadi penting agar majikan menggunakan kata kunci dan frasa yang mungkin dimasukkan oleh pekerja yang sempurna ketika mereka mencari pekerjaan baru.

Ciri Pemasaran LinkedIn

LinkedIn bukan sahaja untuk rangkaian; ia juga untuk pemasaran. Sama seperti anda boleh beriklan di Facebook dan Instagram, anda juga boleh menyiarkan iklan di LinkedIn. Gunakan Campaign Manager untuk menjalankan kempen InMail dan memposting iklan. Ini adalah format bayar per klik, yang bermaksud anda hanya akan dikenakan bayaran jika seseorang bertindak pada iklan anda. Tetapi itulah sebabnya anda perlu menyasarkan dengan berkesan, jadi pertimbangkan kemahiran yang anda miliki dan siapa yang paling mungkin menginginkannya. Fokus yang sempit dapat memberikan hasil yang terbaik.