Bagaimana Memulakan Syarikat Pembinaan Kecil Saya Sendiri

Sekiranya anda berguna dengan alat, menggunakan kemahiran dan pengalaman anda untuk menjalankan syarikat pembinaan anda sendiri dapat memberikan sumber pendapatan yang membolehkan anda menjadi bos anda sendiri dan mengatur waktu anda sendiri. Walaupun syarikat anda mungkin kecil, ia memerlukan perancangan dan organisasi yang teliti untuk meningkatkan peluang kejayaan. Seperti jenis perniagaan kecil yang lain, syarikat pembinaan kecil mesti mematuhi peraturan dan bekerja keras untuk mendapatkan keyakinan pelanggan.

 1. Tulis Rancangan Perniagaan

 2. Dokumen bertulis ini menyediakan peta jalan untuk memulakan syarikat anda. Sertakan matlamat anda dan gariskan kaedah yang akan anda gunakan untuk mencapai tujuan tersebut. Sertakan bahagian yang membahas aspek kewangan perniagaan anda, pelanggan yang anda inginkan, alat, peralatan dan bekalan yang diperlukan, serta rancangan pengiklanan. Cetak rancangan perniagaan anda di kertas persembahan rasmi.

 3. Dapatkan Pinjaman

 4. Memohon pinjaman untuk mendapatkan dana yang diperlukan untuk syarikat baru anda, seperti alat baru atau trak kecil. Bawa rancangan perniagaan rasmi anda kepada pegawai bank anda. Bincangkan alasan anda memulakan perniagaan pembinaan, termasuk alasan yang anda fikir akan berjaya. Bercakap mengenai pilihan pinjaman anda, termasuk kadar faedah dan syarat.

 5. Dapatkan Daftar dan Berlesen

 6. Tanyakan kepada pemerintah negeri dan daerah anda untuk mengetahui peraturan yang mengatur perusahaan pembinaan kecil. Mereka boleh memberitahu anda sama ada anda memerlukan ikatan untuk menyediakan perkhidmatan pembinaan di kawasan sekitar anda, cara memohon lesen perniagaan, mendaftarkan nama perniagaan anda dan membayar sebarang bayaran untuk lesen dan perakuan.

 7. Memohon Nombor Pengenalan Majikan, atau EIN, dari IRS (lihat Sumber). Hubungi syarikat ikatan untuk memohon bon. Kerajaan negeri atau bandar anda mungkin menyediakan senarai syarikat ternama. Walaupun ruang lingkup pekerjaan yang anda inginkan atau pemerintah tempatan anda tidak memerlukan ini, ikatan dapat membuat pelanggan anda merasa lebih selesa untuk mengambil anda.

 8. Sediakan Alat Anda

 9. Buat inventori alat dan peralatan anda. Servis peralatan yang anda miliki yang perlu diperbaiki. Beli barang yang anda perlukan untuk melakukan tugas pembinaan asas, seperti tangga, gergaji, tingkat tukang kayu, gerudi dan bit.

 10. Pasarkan Perkhidmatan Pembinaan Anda

 11. Iklankan syarikat pembinaan baru anda di pelbagai media yang menarik minat pelanggan anda. Dapatkan perniagaan dengan menawarkan potongan harga kepada beberapa pelanggan pertama anda. Beritahu rakan, jiran dan saudara anda mengenai syarikat baru anda. Mintalah mereka menyebarkan berita di kalangan rakan dan rakan sekerja. Cadangan peribadi boleh mendorong pemilik rumah untuk membenarkan anda masuk ke rumah mereka untuk melakukan tugas pembinaan.