Apakah Rancangan Insentif?

Untuk berjaya, organisasi mesti menarik dan mengekalkan pekerja yang produktif. Oleh itu, perniagaan menetapkan rancangan insentif yang kompetitif untuk mencapai objektif ini. Pelan insentif, yang dikenal sebagai rancangan insentif prestasi (PIP), memotivasi pekerja untuk melebihi jangkaan dan mengembangkan perniagaan. Rancangan sedemikian mendorong tingkah laku luar biasa dalam tempoh tertentu. Di samping itu, mereka menarik calon pekerja ke organisasi dan mendorong kesetiaan syarikat. Walau bagaimanapun, rancangan insentif mesti mengandungi tujuan yang dapat dicapai. Jika tidak, semangat pekerja akan pudar, dan rancangannya menjadi tidak berkesan.

Tahap Rancangan Insentif

Pelan insentif untuk pekerja peringkat rendah termasuk yang berada di bahagian bawah hierarki organisasi, seperti kakitangan dan penyelia lini pertama. Sebagai contoh, pengaturcara komputer mungkin akan menerima bonus untuk mengembangkan aplikasi kawalan kos yang luar biasa. Pelan insentif pengurusan pertengahan merangkumi pengurus kumpulan kerja. Sebagai contoh, pengurus teknologi maklumat mungkin akan menerima bonus untuk kumpulannya menyelesaikan semua projek mengikut jadual dan di bawah anggaran. Rancangan pengurusan atasan berlaku untuk eksekutif syarikat, seperti pengawal yang menerima pilihan saham syarikat untuk mengekalkan aliran tunai yang luar biasa semasa kemelesetan.

Berkongsi keuntungan

Pelan pembahagian keuntungan biasanya di seluruh syarikat dan tersedia untuk pekerja sepenuh masa. Syarikat ini menyediakan sejumlah dana berdasarkan peratusan keuntungan sebelum cukai tahunannya. Seorang pekerja menerima sebahagian daripada kumpulan ini. Contohnya, anda menerima jumlah mengikut gaji atau gaji pokok anda. Sebuah organisasi mungkin menyumbang bahagian anda secara langsung ke program persaraan, seperti 401K. Malangnya, pembahagian keuntungan mungkin memberi ganjaran kepada individu yang berprestasi rendah. Oleh itu, rancangan mesti mewujudkan persekitaran yang merupakan situasi win-win bagi pekerja dan syarikat.

Bonus Projek

Bonus projek, yang dikenali sebagai anugerah, dibayar kepada pasukan atau individu. Sebuah syarikat membahagikan penghargaan pasukan di antara ahli pasukan, mengikut gaji atau gaji pokok mereka. Namun, penghargaan pasukan mungkin memberi ganjaran kepada anggota yang berprestasi rendah. Ini mendukacitakan anggota pasukan yang berprestasi tinggi. Oleh itu, syarikat mungkin memberikan penghargaan individu kepada ahli pasukan berdasarkan prestasi setiap ahli. Walau bagaimanapun, seorang pekerja mungkin membuat keputusan perniagaan atau melaksanakan tugas berdasarkan motif peribadi untuk menerima bonus tanpa mengira kesan negatif kepada syarikat.

Pilihan Saham

Pilihan saham biasanya tersedia untuk pengurusan atasan. Syarikat mungkin menawarkan pilihan saham kepada eksekutif untuk kekal dengan syarikat itu. Dia memiliki kesempatan dalam jangka waktu tertentu untuk membeli saham perusahaan pada harga yang ditetapkan tanpa mengira harga saham pasaran semasa. Oleh itu, ini mendorongnya untuk bersikap sedemikian sehingga berpotensi meningkatkan nilai saham syarikat.

Komisen jualan

Semasa ekonomi yang buruk, mungkin sukar untuk merekrut jurujual yang bersedia bekerja berdasarkan ketat pada komisen penjualan. Oleh itu, perniagaan mungkin menawarkan gaji pokok ditambah komisen. Ini memberikan tahap keselamatan kepada jurujual semasa kemerosotan ekonomi. Di samping itu, ia memberi insentif kepada jurujual untuk memperoleh pendapatan yang lebih tinggi.