Cara Memeriksa Perniagaan Secara Dalam Talian Dengan BBB

Lebih sukar untuk melakukan ketekunan wajar pada syarikat dalam talian yang anda berhasrat untuk berniaga berbanding dengan syarikat batu bata tempatan. Internet telah mengubah cara orang berinteraksi dengan perniagaan. Ini juga mengubah ruang lingkup pemasaran kerana perniagaan secara harfiah dapat berada di mana saja di dunia. Better Business Bureau memerlukan maklumat khusus untuk meneliti dan tidak selalu menjadi sumber yang baik untuk memeriksa syarikat dalam talian, tetapi ada pilihan lain.

Batasan Biro Perniagaan yang Lebih Baik

BBB berfungsi untuk membantu perniagaan menampilkan diri mereka dengan kredibiliti kepada komuniti yang mereka layani. Mereka menganjurkan pengantaraan di mana aduan dan masalah timbul. Catatan aduan disimpan selama tiga tahun, memberi pengguna peluang untuk meneliti syarikat yang mungkin mempunyai interaksi awam yang negatif.

Walaupun BBB melakukan banyak perkara, ia memang mempunyai batasan. Agar pengguna dapat melakukan carian mengenai perniagaan, pengguna perlu mempunyai nama perniagaan dan bandar serta negeri yang beroperasi. Ini bermaksud banyak syarikat internet berada di luar ruang lingkup BBB.

Anda boleh mencuba carian BBB dengan melihat footer laman web atau maklumat hubungan terlebih dahulu untuk menentukan lokasi. Sekiranya ia tersedia dan tepat, anda mungkin mendapat rakaman. Sekiranya laman web adalah DBA untuk syarikat yang lebih besar atau lokasinya tidak tepat, anda mungkin tidak akan mendapat hasil di BBB.

Alternatif Advokasi Pengguna Dalam Talian

Internet mempunyai sumber untuk amaran sokongan pengguna terhadap penipuan dan syarikat negatif. Biro Perniagaan Dalam Talian adalah kumpulan penyokong pengguna yang menyimpan rekod laman web dan menilai syarikat sebagai "disyorkan," "peringatan" dan "negatif." Ini merangkum sama ada terdapat aduan tertunggak atau tidak dapat diselesaikan mengenai syarikat. Malah sumber ini tidak menawarkan maklumat di setiap laman web.

Lakukan carian Google syarikat dengan perkataan "aduan" selepas nama syarikat. Ini sering menghasilkan forum dan laman web yang merangkumi Yelp, Angie's List dan forum aduan lain. Perlu diingat bahawa kebanyakan ulasan dalam talian berdasarkan pengalaman negatif dan tidak selalu mencerminkan jumlah interaksi positif yang mungkin dimiliki syarikat.

Kesungguhan Yang Lain

Berhati-hati pembeli adalah peraturan praktikal ketika bekerja dengan vendor dalam talian yang tidak dapat anda sahkan. Sekiranya BBB dan sumber carian lain tidak menghasilkan sesuatu yang positif atau negatif, cari tanda di laman web itu sendiri.

Cari maklumat hubungan di laman web yang merangkumi nama, alamat dan nombor telefon. Sahkan maklumat ini dengan WHOIS.com untuk mengesahkan maklumat yang sesuai. WHOIS adalah laman web yang mengekalkan pendaftaran domain di seluruh dunia. Pastikan laman web itu bukan mesin fotokopi yang cuba memainkan jenama nama yang sah seperti Sony dengan ekor panjang. Walaupun mereka lebih bermasalah dalam penipuan e-mel phishing, laman web peniru ingin anda mempercayai laman web ini adalah jenama yang sah.

Cari pilihan pembayaran yang selamat dan halaman terma dan syarat jika anda tidak pasti bagaimana masalah akan diselesaikan atau produk dikembalikan. Sekiranya ragu-ragu, ada baiknya mencari sumber dalam talian yang lain.