Cara Mengesahkan Maklumat Kad Kredit

Nombor kad kredit dihasilkan mengikut sekumpulan peraturan tertentu. Ini memberi pedagang cara untuk mengesahkan kesahihan nombor kad sebelum menerima pembayaran pelanggan. Pengiraan untuk membandingkan nombor kad kredit dengan jumlah ceknya dikenali sebagai algoritma Luhn. Anda juga dapat menjimatkan masa dengan menggunakan pengesah kad kredit dalam talian untuk melakukan pengiraan jumlah cek untuk anda.

Pengesahan Manual

1

Tuliskan digit terakhir nombor kad kredit. Ini adalah digit jumlah cek yang akan anda gunakan untuk mengesahkan baki nombor kad kredit.

2

Senaraikan setiap digit nombor kad kredit, bermula dengan digit di sebelah kiri jumlah cek dan bergerak ke kiri. Sekiranya nombor kad kredit mempunyai 16 digit, gandakan jumlah setiap digit di tempat yang mempunyai kedudukan ganjil, bekerja dari kanan ke kiri, sebelum menambahkannya ke senarai anda. Untuk kad kredit dengan 15 digit, anda akan menggandakan digit di titik kedudukan genap. Sekiranya menggandakan digit menghasilkan nombor yang lebih tinggi daripada 10, tambahkan dua digit nombor baru itu bersama-sama dan tuliskan hasilnya dalam senarai anda. Sebagai contoh, jika digit pada kad adalah tujuh, dua kali ganda ia akan menghasilkan 14. Jumlah dua digit itu akan menjadi lima.

3

Jumlah senarai nombor anda. Jangan masukkan digit jumlah cek dalam jumlah keseluruhan anda. Sekiranya jumlahnya dapat dibahagi sama rata dengan 10, kad kredit mempunyai nombor yang sah. Sekiranya tidak, anda tidak seharusnya memproses transaksi kad kredit.

Pengesahan Dalam Talian

1

Lawati Bin-iin.com, Creditcardity.com atau perkhidmatan pengesahan kad kredit dalam talian yang lain. Teliti sejauh mana pengesahan yang dapat diberikan oleh setiap laman web. Anda hanya akan menerima pengesahan bahawa nombor kad itu sah, bukan bahawa ada kredit yang ada pada kad.

2

Masukkan jenis kad kredit, nombor kad dan tarikh luput ke dalam bidang yang sesuai. Tekan "Enter" untuk menghantar maklumat dan mengesahkan kad kredit.

3

Tunggu maklumat pengesahan dari laman web. Sekiranya kad kredit didapati tidak sah, beritahu pelanggan bahawa anda tidak dapat memproses transaksi.