Cara Menolak Maklum Balas Negatif di eBay

Menjual melalui eBay memberi syarikat anda akses kepada lebih dari 100 juta bakal pelanggan, tetapi maklum balas negatif dari salah satu dari mereka dapat membuat orang lain berfikir dua kali sebelum membeli dari anda. Sekiranya usaha anda untuk menyelesaikan masalah secara langsung dengan pelanggan yang tidak berpuas hati telah gagal, eBay memberi anda dua tempat untuk mempertikaikan maklum balas negatif: anda boleh mengemukakan permintaan rasmi melalui eBay agar pembeli menyemak semula maklum balasnya, dan anda boleh mengemukakan hujah anda sendiri tentang mengapa maklum balas tidak tepat untuk eBay dipaparkan di bawah maklum balas negatif.

Semakan Maklum Balas

1

Log masuk ke Ebay dan pergi ke halaman "Minta Semakan Maklum Balas" (lihat pautan di Sumber).

2

Pilih item yang maklum balas pembeli anda mahu pertikaikan. Pilih alasan umum di bawah "Beri alasan kepada permintaan pembeli."

3

Isi maklumat mengapa anda mempertikaikan maklum balas di kotak teks, kemudian klik butang "hantar". Sekiranya pembeli memutuskan untuk tidak mengubah maklum balasnya, anda boleh membalas maklum balas untuk menunjukkan pertikaian anda di bawah maklum balas itu sendiri.

Membalas Maklum Balas

1

Pergi ke "Forum Maklum Balas" dan klik "Balas ke Maklum Balas Diterima" di sebelah kanan halaman.

2

Klik pautan "Balas" di sebelah maklum balas yang ingin anda pertikaikan. Masukkan kes anda mengapa maklum balas tidak menggambarkan transaksi di kotak teks dengan tepat.

3

Klik butang "Tinggalkan Balasan" untuk menghantar pertikaian anda di bawah maklum balas.