Perbezaan Antara Analisis SWOT & TOWS

Adakah anda melakukan analisis SWOT mengenai perniagaan anda akhir-akhir ini? Anda harus mempertimbangkannya. Syarikat dan persekitaran persaingannya sentiasa berubah. Strategi mesti terus dianalisis dan dikemas kini untuk terus kekal dalam perniagaan. Pemilik perniagaan mesti terus mengikuti dan menyesuaikan diri dengan perubahan ini, jika dia ingin bertahan.

Menggabungkan analisis SWOT dengan strategi TOWS memberikan pemilik perniagaan kecil asas yang mereka perlukan untuk membina syarikat mereka dan maju.

Apa itu SWOT?

SWOT adalah kaedah menganalisis kekuatan dan kelemahan dalaman syarikat dan persekitaran peluang dan ancamannya.

Kekuatan: Ini adalah kawasan di mana organisasi lebih baik dan mengatasi persaingan. Beberapa contohnya adalah pengiktirafan jenama yang kuat, asas pelanggan yang setia, teknologi hak milik yang unik dan keadaan kewangan yang sihat.

Kelemahan: Ini adalah bidang masalah yang tidak berkinerja pada tahap optimum dan yang perlu diperbaiki. Ini mungkin perolehan pekerja yang tinggi, kualiti produk yang buruk, tenaga penjualan yang tidak bermotivasi, kekurangan modal dan tahap hutang yang berlebihan.

Peluang : Pengurus telah mengenal pasti peluang yang lebih baik untuk mengembangkan dan menjual lebih banyak produk dan perkhidmatan mereka. Ini mungkin memasuki pasaran antarabangsa baru, mengembangkan barisan produk yang inovatif atau dapat memanfaatkan kelemahan pada pesaing.

Ancaman : Ini adalah faktor-faktor yang boleh merosakkan perniagaan: perkara-perkara seperti kenaikan kos yang cepat, pesaing baru di pasaran, pengetatan bekalan tenaga kerja, perubahan demografi dan peraturan pemerintah yang lebih banyak.

Melakukan analisis SWOT pada syarikat anda tidak boleh menjadi latihan mental yang tidak dapat difahami. Ia mestilah pendek dan ringkas. Apa perniagaan anda bagus? Di mana awak lemah? Apa peluang cerah yang anda lihat, dan ancaman apa yang menakutkan anda? Itu sahaja. Anda tidak perlu terlalu memikirkan proses ini.

Apa itu TOWS?

TOWS adalah singkatan dari ancaman, peluang, kelemahan dan kekuatan. Ia meluaskan analisis SWOT.

TOWS mengkaji peluang dan ancaman luaran syarikat dan membandingkannya dengan kekuatan dan kelemahan syarikat. Analisis ini membentuk asas untuk mengembangkan strategi TOWS dan untuk membentuk taktik yang boleh ditindaklanjuti.

Apakah Strategi TOWS?

Strategi TOWS tergolong dalam empat kategori:

Kekuatan-Peluang: Kembangkan rancangan yang memanfaatkan kekuatan syarikat untuk memanfaatkan peluang. Beberapa idea adalah untuk mempelbagaikan pasaran baru, meningkatkan kualiti produk dan mengurangkan kos produk terlaris.

Kelemahan-Peluang: Setelah mengenal pasti kelemahan, fokus pada cara menyelesaikannya dalam tujuan untuk memanfaatkan peluang. Ini mungkin memerlukan mencari pembekal baru dan lebih murah, mengembangkan kempen pemasaran yang lebih agresif dan mengkaji proses operasi untuk mengurangkan kos.

Kekuatan-Ancaman: Gunakan kekuatan syarikat untuk mengatasi ancaman luaran. Sekiranya syarikat mempunyai jabatan penyelidikan dan pengembangan yang kuat, misalnya, mulakan projek pengembangan produk baru untuk memasuki pasaran yang berbeza.

Kelemahan-Ancaman: Cari cara untuk mengurangkan kelemahan dan mengatasi ancaman. Ini boleh merangkumi penutupan produk yang tidak laku, memberhentikan pekerja yang berprestasi rendah dan mengembangkan teknik penjualan yang lebih agresif.

Sekiranya anda melakukan analisis SWOT, dan membuat strategi TOWS sepertinya membuang masa untuk pemilik perniagaan kecil, bukan. Sebenarnya, analisis SWOT lebih penting lagi untuk perniagaan kecil yang biasanya tidak mempunyai jabatan korporat yang besar untuk mendapat sokongan. Beban untuk memelihara dan mengembangkan perniagaan sepenuhnya terpikul di bahu pemilik, yang harus selalu berada di atas jari kaki untuk melawan dan bertindak balas terhadap perubahan di pasar. Kaedah SWOT dan TOWS adalah cara yang sederhana dan teratur bagi pemilik perniagaan kecil untuk mengembangkan rancangan untuk masa depan, agar perniagaan dapat bertahan dalam jangka masa panjang.