Cara Memulakan Perniagaan Gelanggang Luncur

Pergi ke gelanggang luncur skating, sama ada untuk roller skateing atau ice skating, adalah hobi yang dihargai bagi orang Amerika dari semua peringkat usia. Walaupun terdapat lebih dari 1000 gelanggang luncur roller dan sekitar 2,800 gelanggang luncur ais di Amerika Syarikat, terdapat banyak ruang pasar untuk gelanggang luncur baru di tempat-tempat di seluruh negara. Calon pemilik gelanggang luncur perlu mempertimbangkan dengan teliti keperluan logistik, permulaan dan operasi operasi gelanggang luncur dan nilai yang akan ditambahkan kepada masyarakatnya ketika merancang untuk membuka gelanggang baru.

Pasaran Sinking Rink Target

Perniagaan gelanggang luncur menarik pelbagai jenis pelanggan, dari orang yang tidak pernah meluncur sebelumnya hingga orang yang meluncur setiap peluang yang mereka dapat. Namun, gelanggang luncur selalunya merupakan perniagaan yang berorientasikan keluarga dan belia. Sekiranya anda memulakan gelanggang luncur ais, anda boleh fokus pada liga sukan, seperti hoki dan bermain luncur angka. Gelanggang luncur roda cenderung kurang berorientasi sukan dan lebih ditujukan kepada pemain skat rekreasi.

Kos Membuka Gelanggang Luncur

Salah satu perbezaan terbesar antara membuka gelanggang luncur roller dan gelanggang luncur ais adalah kos operasi.

Semasa membuka gelanggang roller skating, cari lokasi yang mempunyai kawasan parkir sekurang-kurangnya dua kali lebih besar dari ruang bangunan dan mudah dilihat dari jalan. Pemilik gelanggang skating yang berjaya sekarang mengesyorkan membelanjakan sekitar $ 4,000 sebulan untuk ruang anda. Sekiranya anda mempunyai ruang yang besar, pasangkan permukaan simen untuk menjimatkan kos. Sekiranya ruang anda kecil, pertimbangkan lantai kayu keras bersalut poliuretana.

Sebaik sahaja anda menjumpai lokasi yang baik, anda akan mendapat kos permulaan sehingga $ 30,000 termasuk membina gelanggang roller skating, menambah ciri keselamatan dan membeli peralatan seperti loker, bangku dan roller skate.

Kerana pergi ke gelanggang luncur ais biasanya merupakan acara yang dirancang, tidaklah penting untuk berada di lokasi yang lalu lintas tinggi. Biasanya, gelanggang luncur ais menjimatkan wang dengan membeli atau menyewa lokasi di kawasan harta tanah komersial. Menurut Ice Skating Institute, kos untuk arena luncur ais permukaan tunggal adalah antara $ 2 dan $ 4 juta, sementara kawasan seluncur ais permukaan berkembar berharga antara $ 5 hingga $ 7 juta. Ini termasuk kos kerja mekanikal dan elektrikal seperti paip untuk sistem pembekuan, peralatan seperti Zamboni dan bekalan seperti skate sewa.

Keperluan Perlesenan dan Undang-Undang

Untuk membina atau merombak gelanggang luncur anda, anda perlu mendapatkan izin yang sewajarnya dari bandar anda. Contohnya, di Dearborn, Michigan, anda mendapat Permit Pengubahsuaian Bangunan & Pengubahsuaian. Sekiranya anda mengubahsuai ruang, anda senaraikan semua perkara yang akan dikeluarkan dari ruang tersebut dan apa yang akan ditambahkan, dan anda menyediakan pelan lantai untuk pengubahsuaian tersebut.

Sekiranya anda merancang untuk menjual makanan atau alkohol di lokasi anda, dapatkan perlesenan yang betul dari jabatan kesihatan tempatan anda. Contohnya, di Los Angeles County, anda memperoleh Permit Restoran (Kemudahan Makanan) dari Jabatan Kesihatan Awam County Los Angeles dan Lesen Minuman keras dari Jabatan Kawalan Minuman Beralkohol California. Jika anda berencana bermain muzik, cari lesen "selimut", yang membolehkan anda memainkan muzik yang dimiliki oleh katalog besar studio dan artis. Anda boleh membelinya dari Organisasi Hak Prestasi, seperti ASCAP dan BMI.

Untuk mengelakkan tanggungjawab dan tuntutan undang-undang, minta pelanggan anda menandatangani pengecualian tanggungjawab sebelum mereka meluncur di gelanggang anda. Anda juga perlu membeli jumlah perlindungan insurans yang sesuai untuk gelanggang. Adalah lebih baik jika anda mempunyai lebih banyak perlindungan insurans daripada yang anda perlukan daripada terlalu sedikit dan temukan gelanggang anda untuk kerosakan setelah berlaku kemalangan.

Meningkatkan Keuntungan Gelanggang Luncur Anda

Sekiranya anda hanya menawarkan skating di gelanggang anda, anda mengehadkan margin keuntungan anda. Pertimbangkan untuk menjadikannya sebagai pusat rekreasi. Awak boleh:

 • Jual makanan dan minuman

 • Jual kasut

 • Menawarkan pelajaran meluncur

 • Menawarkan kelas senaman yang merangkumi skating

 • Host acara Roller Derby

 • Mempunyai permainan arked

 • Sasarkan pasukan sukan, seperti pasukan hoki

Pasarkan usaha anda ke khalayak tertentu untuk meningkatkan keuntungannya. Gelanggang luncur ais boleh dipasarkan ke liga hoki rekreasi perjalanan serta pasukan sekolah tempatan. Gelanggang roller dapat dipasarkan untuk anak-anak dan keluarga yang ingin menjadi tuan rumah pesta ulang tahun dan menikmati hari-hari yang menyeronokkan, atau untuk orang dewasa yang menginginkan nostalgia. Daripada berusaha menjadikan gelanggang luncur anda sesuai untuk setiap pengguna, fokuslah untuk menjadikannya geladak sesuai untuk demografi tertentu.

Beberapa Petua untuk Membantu Perniagaan Anda

Terdapat beberapa perkara tambahan yang boleh anda lakukan untuk membantu perniagaan anda berjalan dengan lancar. Ini menjimatkan wang dalam jangka masa panjang, menarik lebih banyak pelanggan berulang, dan menjaga persekitaran yang selamat.

 • Jadikan bahagian depan perniagaan anda menarik dan dijaga dengan baik. Gelanggang luncur biasanya untuk orang muda, tetapi ia dibayar oleh orang tua. Sering kali, ibu bapa menurunkan anak mereka dan tidak pernah masuk. Oleh itu, kesan yang dibuat oleh perniagaan anda adalah penting.

 • Luangkan 10 hingga 12 jam seminggu untuk penyelenggaraan pencegahan. Sekiranya anda mempunyai gelanggang roller skating, ini termasuk memeriksa gelanggang untuk memastikannya lancar. Sekiranya anda mempunyai gelanggang luncur ais, ini termasuk memeriksa keadaan es setiap hari.

 • Bersihkan kemudahan dengan betul dan teliti setiap hari.

 • Reka sekumpulan peraturan yang dipikirkan dengan teliti dan teliti, dan tegakkannya.

Semua pertimbangan ini mesti ada dalam rancangan perniagaan anda, begitu juga dengan anggaran permulaan dan operasi anda. Rancangan perniagaan perlu memasukkan senario untuk senario kes terbaik dan terburuk dan tepat bagaimana anda akan menangani setiap aspek memiliki dan mengendalikan perniagaan, seperti bagaimana anda akan membiayai perniagaan dan jadual anda untuk membayar pinjaman.