Perbezaan Antara Surat Bertauliah & Berdaftar

Mendapatkan Maklumat dan Keselamatan Tambahan Semasa Mel

AS telah menghantar surat sejak tahun 1692, ketika Great Britain menghantar seorang posmaster untuk mendirikan sistem pos di jajahan. Menjelang tahun 1775, bahkan sebelum Deklarasi Kemerdekaan ditandatangani, jajahan-jajahan tersebut menubuhkan perkhidmatan pos mereka sendiri, dengan Ben Franklin sebagai guru pos. Perniagaan dari semua jenis dan ukuran bergantung pada perkhidmatan mel untuk memastikan operasi mereka berjalan dengan lancar, dari mengirim dan menerima pembayaran hingga sesuai dengan pelanggan, vendor dan perniagaan lain. Perkhidmatan pos mula-mula menawarkan Surat Berdaftar pada tahun 1855.

Surat bertauliah tidak ditawarkan sehingga 100 tahun kemudian, pada tahun 1955. Kedua-duanya masih sering digunakan hari ini, walaupun dengan penggunaan sistem elektronik yang luas untuk menjalankan perniagaan. Walaupun Surat Berdaftar dan Surat Bertauliah adalah perkhidmatan yang serupa, mereka mempunyai kegunaan dan tujuan yang berbeza.

Menggunakan Surat Bertauliah

Apabila anda menghantar surat atau bungkusan melalui Surat Bertauliah, anda mempunyai bukti bahawa surat itu dihantar. Petugas akan merobek bahagian bawah bentuk berlubang dan menyerahkannya kepada anda sebagai bukti surat anda. Semasa penghantaran dibuat, tarikh dan masa penghantaran dicatat. Sekiranya penghantaran dicuba tetapi tidak dibuat, itu dicatat pada barang dan penghantaran dicuba lagi. Anda akan menerima e-mel semasa penghantaran dibuat atau dicuba.

Surat bertauliah sangat berguna ketika anda ingin mempunyai bukti bukan sahaja anda menghantar barang tersebut, tetapi juga bahawa ia benar-benar dihantar dan ketika ia dihantar. Sekiranya anda ditanya mengenai apakah item itu dikirimkan atau tidak, anda boleh memberikan pemberitahuan anda dan memberikan tarikh ia dihantar.

Menggunakan Surat Berdaftar

Untuk surat yang sangat penting atau berharga, anda boleh memilih untuk menggunakan Surat Berdaftar. Perkhidmatan ini dapat memberitahu anda di mana bungkusan anda dalam perjalanannya dari saat anda mengirim barang ke saat ia diterima. Menggunakan Surat Berdaftar memberi anda ukuran keselamatan tambahan apabila mengetahui bahawa bungkusan anda mempunyai lebih banyak mata dan tangan yang mencarinya daripada biasanya. Anda juga dapat memastikan surat anda - hingga jumlah maksimum yang ditentukan pada masa itu - dengan harga berdasarkan nilai yang anda nyatakan. Kos Surat Berdaftar adalah berdasarkan berat surat atau bungkusan anda.

Mendapatkan Resit Pulangan

Sekiranya anda mahukan pengesahan bahawa surat atau bungkusan anda telah dihantar, anda boleh membayar Resit Pengembalian. Kemudian, apabila barang anda dihantar, tarikh penghantaran akan dinyatakan pada resit poskad, dan akan dihantar kembali kepada anda. Atau, anda boleh meminta penghantaran elektronik, dalam hal ini, anda akan diemailkan salinan resit yang akan menunjukkan tarikh penerimaan dan tandatangan penerima.

Benarkan Masa Tambahan

Tidak seperti Express Mail, yang merupakan perkhidmatan semalaman USPS, Surat Bertauliah dan Surat Berdaftar adalah mengenai keselamatan. Merawat surat anda dan mendapatkan tandatangan memerlukan masa. Sekiranya anda telah menambahkan resit pengembalian, itu juga memerlukan lebih banyak masa. Khususnya, untuk Surat Berdaftar, diperlukan sehingga 10 hingga 14 hari sehingga sekeping Surat Berdaftar dihantar dan berita penghantarannya dihantar kembali kepada anda.