Cara Meningkatkan BIOS untuk Laptop Acer

Sistem input / output asas, atau BIOS, melakukan empat tugas kritikal: Ia menguji sistem pada permulaan, mengawal tingkah laku perkakasan, memulakan proses boot dan bertindak sebagai antara muka antara sistem operasi dan perkakasan. Sekiranya BIOS pada komputer riba Acer mengandungi bug, kesalahan rawak akan berlaku semasa cuba menggunakan PC. Memasang BIOS terkini dapat menyelesaikan masalah ini. Walau bagaimanapun, perhatikan bahawa peningkatan BIOS dapat menjadikan komputer tidak dapat beroperasi jika ada yang salah. Untuk mengelakkan penggantian komputer riba sama sekali - dan menanggung perbelanjaan perniagaan tambahan - jangan mengemas kini BIOS kecuali komputer riba tidak berfungsi dan semua kaedah penyelesaian masalah lain gagal.

1

Sambungkan penyesuai AC ke komputer riba. Pasangkan penyesuai ke soket elektrik.

2

Klik Mula. Masukkan "maklumat" ke dalam kotak carian. Klik "Maklumat Sistem."

3

Tunggu data terisi dan kemudian klik "Versi / Tarikh BIOS." Tuliskan maklumat yang disenaraikan.

4

Buka penyemak imbas Web dan arahkan ke laman sokongan Acer.

5

Pilih "Notebook" dari senarai produk. Klik "Pilih Produk Anda Mengikut Model."

6

Pilih "Aspire," "Extensa," "Ferrari" atau "TravelMate" dari pilihan dan kemudian pilih model produk anda. Klik "Sahkan."

7

Klik "BIOS." Bandingkan versi dengan perisian BIOS yang dipasang pada komputer riba Acer anda. Sekiranya versi lebih baru daripada perisian yang sedang dipasang, klik ikon di bawah "Muat turun".

8

Buka fail ZIP setelah muat turun selesai. Klik dua kali "BIOS.bat" dan ikuti arahan di skrin untuk mengemas kini BIOS pada komputer riba Acer.