Sekiranya Saya Melumpuhkan Alat Tambah untuk Mempercepat Komputer Saya?

Paparan berterusan yang menanyakan apakah anda ingin mematikan add-on mula muncul semasa memuatkan di Internet Explorer 9. Namun, IE bukan satu-satunya penyemak imbas yang membolehkan add-on. Alat tambah menambah fungsi, tetapi juga dapat menggunakan sumber sistem. Membebaskan sumber ini dapat mempercepat pengalaman anda, tetapi dapat membatasi fungsi.

Tambahan dijelaskan

Alat tambah adalah alat yang disatukan dalam penyemak imbas anda. Mereka serupa dengan aplikasi atau program biasa, tetapi hanya dijalankan semasa penyemak imbas berjalan. Alat tambah boleh membenarkan melihat jenis kandungan Web tertentu, seperti Microsoftlight Silverlight atau Adobe Flash Player, yang diperlukan untuk filem Netflix dan video Youtube. Bar alat adalah jenis tambahan, meletakkan bar carian jenis baru di bahagian atas tetingkap penyemak imbas anda. Alat tambah boleh berfungsi dalam kerangka penyemak imbas, seperti mengubah penampilan atau menambahkan penyedia carian, atau mereka dapat menyediakan fungsi terpisah, seperti melakukan fungsi khusus atau menambahkan bar status.

Cara Tambah Dipasang

Terdapat dua cara utama pengaya dipasang - melalui pemasang luaran dan melalui perkhidmatan tambahan penyemak imbas. Perkhidmatan add-on adalah kaedah yang paling dipercayai untuk memasang add-on, dengan perkhidmatan browser menyediakan proses "pemeriksaan" relatif untuk keselamatan umum add-on. Program luar juga boleh memasang alat tambah dalam penyemak imbas anda sebagai sebahagian daripada proses pemasangannya yang berasingan. Microsoft Office, misalnya, dapat menempatkan add-on yang mempercepat pembukaan dokumen pejabat dalam penyemak imbas. Namun, pemasang luar ini juga disukai oleh syarikat malware. Alat tambah boleh ditambahkan secara diam-diam sebagai sebahagian daripada pemasangan program yang nampaknya sah. Tambahan ini biasanya merupakan pengguna sumber terbesar.

Cara Tambah Melayari Lambat

Terdapat dua cara berbeza di mana add-on dapat mempengaruhi pengalaman menyemak imbas anda. Yang pertama adalah masa muat. Setiap kali penyemak imbas dibuka, ia juga mesti memuatkan sebarang pemalam. Sekiranya anda mengalami kelewatan yang lama dari saat anda melancarkan penyemak imbas anda sehingga anda dapat memasukkan URL ke bar alamat, maka anda harus mempertimbangkan untuk mematikan add-on yang tidak perlu. Pengurus add-on Microsoft sebenarnya menunjukkan kepada anda masa muat yang diukur yang diperlukan untuk setiap add-on individu, yang membolehkan anda menghilangkan hanya yang paling membebankan.

Cara kedua add-on mempengaruhi penyemakan imbas adalah dengan melambatkan keseluruhan proses permintaan Web. Ini dapat terjadi dalam beberapa cara - dari mengarahkan sambungan anda melalui pelayan lain, seperti dalam banyak program jahat, hingga menyiarkan iklan dan "meningkatkan" bahagian laman web yang anda kunjungi. Salah satu contoh penambahbaikan adalah add-on Click to Call Skype yang menukar mana-mana nombor telefon di laman web menjadi pautan yang, apabila diklik, akan memanggil nombor tersebut di Skype. Melakukan penukaran ini, walaupun kecil, menambah masa memuat halaman mana pun dengan nombor telefon.

Cara Menghapus Tambah

Alat tambah boleh dikeluarkan dengan salah satu daripada dua cara. Beberapa alat tambah, terutama yang dipasang di luar penyemak imbas, membuat entri di bahagian "Program" pada panel kawalan. Mengeluarkannya dilakukan dengan cara yang sama anda menyahpasang program lain. Akan tetapi, banyak tambahan hanya boleh dikeluarkan melalui pengurus tambahan penyemak imbas. Di Firefox, ini dijumpai dengan mengklik butang "Firefox" di sudut kiri atas dan memilih "Add-ons", item menu yang mungkin mempunyai potongan teka-teki di sebelahnya. Internet Explorer menawarkan pengurus add-on dengan mengklik atau mengetuk butang "Tools" dan mengklik atau mengetuk "Manage Add-ons."