Cara Memperluas Garis Trend di Excel

Excel membolehkan anda menambahkan carta untuk membolehkan orang lain membayangkan data yang anda sampaikan. Oleh kerana terdapat pelbagai carta yang tersedia, seperti garis dan bar, tentukan gaya carta terbaik agar sesuai dengan jenis data yang ingin anda paparkan, kemudian sesuaikan carta anda dengan menambahkan garis arah untuk menarik perhatian pada arah aliran dalam data yang dipaparkan. Walaupun garis trend biasanya menjangkau dari titik data awal hingga yang terakhir, anda dapat memperluasnya di luar titik ini.

1

Lancarkan Excel dan buka hamparan yang mengandungi carta dengan garis arah aliran yang ingin anda kembangkan. Klik garis arah aliran untuk memilihnya.

2

Klik tab "Layout" dan cari kumpulan "Analisis". Klik butang "Trendline" dan pilih "More Trendline Options." Ini membuka tetingkap yang berasingan.

3

Klik tab "Pilihan". Klik anak panah "Naik" di medan "Maju" untuk memilih kenaikan untuk memanjangkan garis arah ke kanan. Klik anak panah "Naik" di medan "Mundur" untuk memilih kenaikan untuk memanjangkan garis arah ke kiri. Klik butang "OK" untuk menerapkan perubahan pada garis arah aliran.