Cara Memperbaiki Masalah Sambungan Skype

Masalah sambungan Skype menjadikan mustahil untuk memulakan atau mengekalkan panggilan. Masalah sambungan boleh muncul di sejumlah tempat, dari akaun Skype anda hingga kualiti penghala Internet anda. Dengan memeriksa secara sistematik semua kemungkinan penyebabnya, anda dapat meningkatkan kualiti panggilan secara keseluruhan dan mengatasi masalah sambungan di masa hadapan.

Periksa Kelajuan Sambungan Internet

Apabila anda menghadapi masalah berhubung dengan Skype, sambungan Internet yang buruk sering menjadi masalah. Paling minimum, anda dikehendaki mempunyai kelajuan muat naik dan muat turun 30Kbps untuk panggilan suara standard; Skype mengesyorkan kelajuan muat naik dan muat turun 100Kbps. Untuk panggilan video HD, kelajuan minimum ialah 1.2Mbps dan kelajuan yang disyorkan ialah 1.5Mbps. Untuk memeriksa kecepatan sambungan anda, lakukan panggilan, klik pada butang "Periksa tetapan" dan pilih "Uji sekarang." Sekiranya sambungan anda tidak cukup pantas untuk menyokong panggilan, Skype menyarankan untuk menutup aplikasi Internet lain dan menghentikan sementara muat turun atau muat naik. Perlu diingat bahawa masalah sambungan juga mungkin timbul di hujung panggilan yang lain.

Tingkatkan Skype dan Perisian Komputer

Versi Skype yang lebih lama boleh menyebabkan masalah sambungan, terutama ketika digunakan dengan sistem operasi komputer yang lebih baru. Skype mengesyorkan agar anda selalu menggunakan versi paling terkini untuk memanfaatkan teknologi baru dan pembaikan pepijat. Untuk memeriksa kemas kini di Windows 8, buka skrin Utama anda, ketuk pada jubin "Simpan" dan pilih pautan "Kemas kini". Sekiranya versi Skype yang lebih baru tersedia, ia akan muncul di bahagian Kemas Kini; ketuk jubin dan ikuti arahan untuk menyelesaikan pemasangan. Skype juga mencadangkan agar anda memasang kemas kini perisian terkini untuk sistem operasi anda. Hal ini berlaku terutama bagi pengguna Windows 8, kerana Windows 8.1 menampilkan Skype sebagai program pesanan lalai.

Mengesahkan Ketersediaan Kredit Skype

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk menyambung ke talian darat atau telefon bimbit, masalahnya sering disebabkan oleh kekurangan kredit. Periksa kredit anda dengan memilih "Akaun" dari menu Skype. Sekiranya anda mempunyai langganan, tetapi masih tidak dapat dihubungkan, Skype mengesyorkan agar anda mengesahkan bahawa jenis nombor dan lokasi geografi yang anda cuba hubungi termasuk dalam liputan rancangan anda. Beberapa langganan hanya meliputi bandar atau jenis nombor telefon tertentu. Sekiranya langganan terhad, anda mungkin melebihi had panggilan bulanan anda; untuk membuat panggilan, anda perlu meningkatkan langganan atau menambah kredit Skype.

Sahkan Fungsi Skype

Kadang-kadang, masalah sambungan disebabkan oleh masalah dengan Skype itu sendiri. Skype menerbitkan status semua perkhidmatan di blog Heartbeat (lihat Sumber). Sekiranya langkah penyelesaian masalah standard tidak berfungsi, periksa blog. Di bahagian atas blog, cari ikon yang mewakili Telefon Panggilan, Nombor Skype, Pemesejan Suara dan SMS Skype. Status setiap perkhidmatan muncul tepat di bawah ikon. Sekiranya Skype mempunyai masalah, ia akan mengemas kini status dan menghantar catatan blog untuk memberi tahu pengguna mengenai jangkaan penyelesaian yang diharapkan. Apabila masalah diselesaikan, Skype menambahkan notis pada siaran, bersama dengan cap waktu.