Iklan vs Promosi

Mengiklankan perniagaan anda adalah proses jangka panjang dan berkelanjutan yang bertujuan untuk memperkuat kesetiaan pelanggan, memberitahu pengguna tentang produk atau perkhidmatan baru dan membina jenama syarikat anda. Iklan adalah bentuk komunikasi sehala yang sangat sesuai dengan emosi pengguna dan memujuk mereka untuk membeli produk atau perkhidmatan anda. Promosi biasanya merupakan strategi pemasaran jangka pendek, yang dimaksudkan untuk meningkatkan penjualan melalui penggunaan insentif pelanggan langsung (motivasi). Iklan dan promosi adalah dua jenis pemasaran yang dapat saling melengkapi untuk meningkatkan hasil.

Apa itu Iklan?

Iklan adalah penempatan berbayar pesanan pemasaran anda, jelas profesor komunikasi Richard F. Taflinger dari Washington State University. Contohnya, membeli ruang di majalah, atau di TV atau di laman web atau di stesen radio supaya anda dapat menghantar mesej tertentu adalah semua bentuk iklan. Dengan pengiklanan, anda mengawal mesej. Kedai media dapat menolak untuk menyiarkan iklan anda, tetapi mereka tidak mengomentari iklan anda setelah mereka menerimanya, juga tidak dapat menyuntingnya.

Apa itu Promosi?

Definisi promosi yang umum adalah menyampaikan mesej anda tanpa membayar ruang di saluran media. Dalam beberapa kes, anda membayar dan mengawal sepenuhnya mesej anda, seperti menaja konsert dan memberikan t-shirt atau contoh produk. Sekiranya anda mempunyai orang kembung atau berkostum yang berputar tanda di trotoar di hadapan perniagaan anda, anda mempromosikan, tetapi tidak mengiklankan, perniagaan anda.

Dalam beberapa kes, promosi memerlukan saluran media, festival, organisasi atau komunikasi lain untuk memberi anda liputan atau sokongan percuma. Contohnya, anda mungkin mengatur organisasi bukan untung dengan ahli memberikan kupon ke kedai anda. Sebagai pertukaran untuk melakukannya, anda akan menyumbangkan 2% dari jumlah yang dibelanjakan oleh pengguna kupon tersebut untuk perniagaan anda. Jenis promosi termasuk kupon diskaun, acara khas, rebat dan sampel percuma.

Harus diingat bahawa kerana "promosi" adalah salah satu dari Empat Ps pemasaran (Produk, Harga, Tempat dan Promosi), beberapa definisi pemasaran meletakkan iklan, hubungan masyarakat, penggunaan media sosial dan segala bentuk komunikasi pemasaran di bawah payung promosi , menasihati Don Hofstrand University of Iowa.

Kaedah Iklan & Promosi

Promosi biasanya boleh dibuat dalam salah satu daripada dua kategori: promosi di atas talian atau promosi di bawah garis. Promosi di atas talian dilakukan melalui penggunaan media massa, seperti televisyen, surat khabar atau radio. Promosi di bawah talian biasanya menggunakan kaedah bukan media untuk menjangkau pengguna, termasuk surat terus, e-mel, promosi penjualan dan hubungan masyarakat.

Iklan sering menggunakan media komersial, seperti televisyen, radio, pop timbul Internet, papan iklan dan skrin telefon bimbit untuk menjangkau pengguna. Apabila produk atau jenama disisipkan ke media hiburan, seperti filem ciri, ia dikenali sebagai iklan tersembunyi atau penempatan produk. Contohnya ialah pelakon yang memakai pakaian berlogo, kaleng soda dengan logo menghadap penonton di meja atau seseorang yang menggunakan Mac dengan logo di layar dan jelas.

Kecekapan Kos

Selalunya, promosi adalah kaedah yang lebih menjimatkan untuk meningkatkan penjualan untuk perniagaan yang lebih kecil. Iklan melalui saluran media tradisional agak mahal. Banyak syarikat sederhana hingga besar mungkin menggunakan promosi khas sebagai sebahagian daripada kempen iklan besar. Syarikat kecil dapat dengan mudah mengatur beberapa promosi jangka pendek untuk meningkatkan penjualan dan kesedaran pengguna, yang sering menghasilkan keuntungan yang baik dan segera.

Kempen pengiklanan yang berjaya sering memerlukan komitmen kewangan jangka panjang juga, yang merupakan sebab lain mungkin bermanfaat untuk menggunakan promosi untuk membina penjualan di perniagaan kecil anda.