Apa Yang Anda Lakukan Apabila Telefon Pintar Anda Membeku?

Mempunyai kerosakan telefon pintar memotong anda dari aliran kerja anda, sama ada anda tidak dapat berkomunikasi dengan pejabat anda atau tidak dapat mengakses perisian yang diperlukan untuk menyelesaikan sesuatu tugas. Hasil akhirnya adalah kehilangan produktiviti dan kekecewaan. Kadang-kadang telefon yang dibekukan boleh "dibekukan" dengan melakukan sesuatu yang semudah menetapkan semula telefon, tetapi pada masa lain pembekuan adalah salah satu gejala pertama masalah perkakasan atau perisian yang lebih besar. Tujuannya ketika menangani telefon yang tidak berfungsi adalah untuk menyelesaikan masalah segera, bukan hanya gejala.

Kuasa Turun

Apabila semuanya gagal, matikan telefon pintar, tunggu beberapa saat dan kemudian hidupkan semula. Ini berfungsi paling baik jika anda berhadapan dengan aplikasi yang tidak responsif atau memori yang tersumbat. Pada telefon Android, tahan butang kuasa hingga anda melihat pilihan untuk mematikan telefon anda. Pada iPhone, tahan butang kuasa sehingga anda melihat slaid merah untuk mematikan telefon.

Tanggalkan Bateri

Sekiranya telefon pintar anda beku sehingga anda tidak dapat mematikannya, langkah seterusnya adalah mengeluarkan bateri untuk mematikan telefon sepenuhnya. Bagi kebanyakan telefon pintar, ini melibatkan menanggalkan penutup belakang dan mengangkat baterinya. Sekiranya anda menggunakan iPhone, tidak ada akses mudah untuk mematikan kekuatan kasar seperti ini. Sebagai gantinya, anda perlu menahan butang kuasa dan rumah selama sekurang-kurangnya 10 saat, atau sehingga logo Apple muncul di skrin. Sekiranya bateri anda habis sebelum telefon membeku, isi semula sepenuhnya sebelum anda menghidupkan telefon semula.

Kenalpasti Masalahnya

Adakah anda sering mengalami kemalangan? Anda mungkin mempunyai masalah yang perlu diatasi. Sekiranya anda tidak menjalankan versi terkini sistem operasi, kemas kini - ini sering menyelesaikan masalah dan kerentanan. Sekiranya anda baru-baru ini memasang aplikasi, bug atau ketidaksesuaian mungkin menjadi masalahnya; jika ya, membuang aplikasi boleh menyelesaikan masalah. Sekiranya aplikasi itu yang anda perlukan untuk bekerja, hubungi jabatan IT anda untuk membincangkan masalahnya. Sekiranya memori telefon anda semakin penuh, hapus fail atau aplikasi yang tidak anda perlukan untuk menambah ruang. Ingatlah bahawa apabila telefon anda semakin tua, masalah mungkin lebih sukar untuk dikenalpasti; apabila perkakasan mula haus, telefon perlu diganti. Sekiranya anda berfikir bahawa sudah tiba masanya untuk telefon perniagaan anda,beritahu bos atau pakar teknologi pemastautin anda sehingga langkah-langkah yang sesuai dapat dibuat untuk menyandarkan data kerja yang relevan dan membuang maklumat sensitif.

Padamkan Telefon

Sekiranya semuanya gagal, anda boleh cuba mengembalikan telefon anda ke tetapan kilang dan mula baru. Untuk telefon pintar Android, pergi ke skrin Tetapan dan pergi ke "Privasi." Pilih "Tetapkan Semula Data Kilang", kemudian "Tetapkan Semula Telefon" dan akhirnya "Padam Segala-galanya." Untuk iPhone, pertama sekali anda perlu memasang iTunes versi terbaru di komputer anda. Kemudian, dengan iPhone anda disambungkan ke komputer, klik pada peranti di iTunes dan pilih "Pulihkan" di bawah tab Ringkasan. Ini memberi anda pilihan untuk mengembalikan iPhone anda ke tetapan asalnya. Sebelum melakukan ini, pastikan anda telah menyandarkan semua maklumat yang berkaitan dengan pekerjaan anda.