Cara Menghubungkan Pembesar Suara Komputer

Pembesar suara komputer menyediakan fungsi audio untuk komputer anda, yang membolehkan anda mendengar suara aplikasi dan media atau memberikan suara untuk penonton semasa persembahan. Sebilangan besar komputer mempunyai kad suara yang dipasang secara lalai, yang merangkumi bicu suara untuk mikrofon dan pembesar suara. Sebaik sahaja anda mencari bicu kad suara di komputer, anda boleh menyambungkan pembesar suara komputer ke bicu yang betul dan menyesuaikan kelantangan ke tahap yang anda inginkan. Berkali-kali, bicu kad suara akan diberi kod warna, yang membolehkan anda menentukan bicu pembesar suara yang sesuai, terutamanya ketika menghubungkan pembesar suara ke model komputer yang berbeza.

1

Cari bicu kad suara di komputer anda. Anda biasanya akan menemui tiga bicu bulat, saiz bicu fon kepala, di bahagian belakang komputer desktop. Soket kad suara sering berwarna merah jambu, biru dan hijau, atau mempunyai label seperti "Mikrofon," "Jalur masuk" dan "Garis keluar." Untuk komputer riba, cari bicu fon kepala di bahagian depan atau sisi mesin.

2

Pasangkan satu pembesar suara ke yang lain, jika diperlukan. Ini mungkin berbeza-beza bergantung pada model pembesar suara, tetapi biasanya anda memasang ke pembesar suara yang mengandungi butang kuasa dan kawalan kelantangan.

3

Pasang kabel pembesar suara ke soket hijau "Line-out" komputer desktop. Selalunya, kabel ini juga akan mempunyai penyambung berwarna hijau. Pasangkan kabel pembesar suara ke bicu fon kepala komputer riba.

4

Pasangkan kabel kuasa dari pembesar suara ke soket elektrik dan hidupkan pembesar suara.

5

Uji suara anda dengan membuka aplikasi yang memiliki suara atau dengan memainkan media, seperti muzik atau filem, di komputer anda. Sekiranya anda tidak mendengar suara dari pembesar suara anda, sesuaikan kelantangan anda.

6

Klik ikon "Pembesar suara" di kawasan pemberitahuan bar tugas Windows anda.

7

Laraskan kelantangan Windows dengan menggerakkan slaid "Mixer" ke atas dan bawah pada bar kelantangan. Sekiranya pembesar suara anda mempunyai kawalan kelantangan, anda mungkin juga perlu mengatur kelantangan pembesar suara.