Cara Merapatkan Sambungan Tanpa Wayar Dengan Penghala Linksys & Router Netgear

Salah satu perkara berguna yang boleh anda lakukan dengan dua penghala ialah menyediakannya dalam mod berulang tanpa wayar, atau merapatkan. Dalam mod ini, penghala bekerjasama untuk mengukuhkan rangkaian wayarles perniagaan anda dan meningkatkan jejarinya. Satu penghala dihubungkan terus ke sumber Internet, seperti modem, dan bertindak sebagai pangkalan rangkaian, sementara penghala kedua dihubungkan ke penghala pertama. Anda boleh mengatur mod jambatan walaupun penghala dibuat oleh syarikat yang berbeza, seperti Netgear dan Linksys.

1

Sambungkan setiap penghala ke sumber kuasa, dan sambungkan penghala Netgear ke modem dengan kabel Ethernet. Gunakan kabel Ethernet lain untuk menghubungkan penghala ke komputer buat sementara waktu.

2

Buka penyemak imbas Web pada komputer yang disambungkan dan ketik "192.168.1.1" (tanpa tanda petik) ke bar alamat. Tekan "Enter", kemudian taipkan nama pengguna dan kata laluan penghala untuk membuka menu konfigurasi.

3

Buka kategori "Tetapan tanpa wayar" dan tetapkan nama rangkaian (SSID), saluran, mod penghantaran, tetapan keselamatan (mesti "WEP" atau tidak ada keselamatan) dan kunci keselamatan. Perhatikan tetapan yang anda gunakan di sini kerana anda mesti menggandakannya dalam tetapan penghala Linksys.

4

Klik pada pautan "Fungsi Pengulangan Tanpa Wayar" di bahagian Lanjutan menu konfigurasi. Tandai kotak centang "Enable Wireless Repeating Function" dan pilih pilihan "Wireless Base Station".

5

Lihat di bahagian bawah penghubung Linksys untuk rentetan watak panjang yang berlabel "Alamat MAC", yang kelihatan serupa dengan ini: "1E-43-7Y-8U-32-J9." Ketik alamat MAC router Linksys di medan "Repeater MAC Address 1" dan klik butang "Terapkan". Klik "Log Keluar" dan tutup penyemak imbas Web atau tab penyemak imbas.

6

Putuskan sambungan kabel Ethernet dari komputer dan pasangkannya ke penghala Linksys. Gunakan kabel Ethernet lain untuk menyambungkan penghala Linksys ke komputer. Kedua-dua hubungan fizikal ini bersifat sementara.

7

Buka penyemak imbas Web pada komputer yang disambungkan dan ketik "192.168.1.1" sekali lagi. Apabila diminta, masukkan nama pengguna dan kata laluan penghala Linksys untuk membuka menu konfigurasinya. Masuk ke menu "Tanpa Wayar" dan tetapkan tetapan rangkaian tanpa wayar seperti yang anda miliki di penghala Netgear.

8

Klik butang "Kesambungan" di bahagian Tetapan Penghala dan buka tab "Tetapan Internet". Pilih pilihan "IPv4", pilih "Bridge Mode" dari menu drop-down "Jenis Sambungan Internet", kemudian klik pautan "Dapatkan alamat IPv4 secara automatik". Klik "OK" untuk menyimpan tetapan anda.

9

Putuskan sambungan kedua kabel Ethernet - antara komputer dan penghala Linksys, dan antara penghala - dan ubah semula penghala Linksys ke lokasi yang anda inginkan. Anda tidak lagi memerlukan kabel Ethernet ini, kerana penghala akan berhubung antara satu sama lain dalam mod jambatan tanpa wayar.