Bagaimana Mengetahui Jika Laptop Anda Mempunyai Kad WiFi

Dalam masyarakat yang didorong oleh teknologi masa kini, rangkaian tanpa wayar dapat dijumpai di hampir semua tempat. Bersama dengan telefon pintar, tablet dan netbook, komputer riba adalah salah satu peranti yang paling biasa di mana orang menyambung ke rangkaian tanpa wayar. Walaupun kebanyakan komputer riba moden dilengkapi dengan kad WiFi terbina dalam, sebilangan besar model lama tidak. Oleh itu, jika anda baru-baru ini memiliki komputer riba yang sudah berusia, anda boleh mengesahkan dengan mudah sama ada peranti itu siap menggunakan WiFi atau tidak.

1

Nyalakan komputer riba anda di kawasan yang mempunyai WiFi. Rumah dengan rangkaian tanpa wayar, kedai buku, perpustakaan atau kedai kopi sangat sesuai untuk tugas ini.

2

Klik pada butang mula Windows. Akses Panel Kawalan komputer.

3

Klik dua kali pada ikon Sambungan Rangkaian. Anda sekarang akan ditunjukkan senarai sambungan Internet komputer riba anda.

4

Cari ikon berlabel "Sambungan Rangkaian Tanpa Wayar." Sekiranya anda melihat ikon ini, komputer riba anda mempunyai kad wayarles terbina dalam.

5

Klik kanan ikon Sambungan Rangkaian Tanpa Wayar, kemudian pilih "Sambungkan ke Rangkaian Tanpa Wayar." Nikmati melayari Web di komputer riba berkemampuan WiFi anda.