Mengapa Pemangku Kepentingan Sekunder Penting untuk Syarikat?

Pemangku kepentingan syarikat adalah orang yang paling mementingkan tingkah laku dan prestasi kewangan syarikat. Istilah ini tidak sinonim dengan pemegang saham, walaupun pemegang saham adalah pemegang saham. Pemangku kepentingan biasanya dibahagikan kepada dua bahagian - primer dan sekunder. Memahami mengapa pihak berkepentingan sekunder penting bagi syarikat dapat membantu anda menangani kumpulan individu ini dengan lebih baik.

Definisi

Walaupun pihak berkepentingan utama adalah mereka yang mempunyai kepentingan langsung dalam sebuah syarikat, pihak berkepentingan sekunder adalah pihak yang mempunyai kepentingan tidak langsung. Sebagai contoh, pekerja dan pelabur yang bergantung pada kesejahteraan kewangan syarikat untuk mereka sendiri adalah pemegang kepentingan utama. Pihak berkepentingan sekunder mungkin termasuk penduduk yang tinggal berhampiran sebuah syarikat dan dengan itu akan terpengaruh sekiranya syarikat tersebut memutuskan untuk mencemarkan saluran air tempatan atau papan tenaga kerja tempatan yang bergantung pada perniagaan yang menggunakan pekerja tempatan.

Bertindih

Pemangku kepentingan sekunder juga penting kerana mereka juga sering menjadi pemangku kepentingan utama. Sebagai contoh, orang yang tinggal di sekitar syarikat mengambil berat tentang kesan syarikat terhadap persekitaran dan ekonomi tempatan. Walau bagaimanapun, orang-orang yang sama boleh diambil bekerja oleh syarikat atau memiliki stok di dalamnya, jadi mereka mempunyai kepentingan kewangan langsung di dalamnya. Sebaliknya, mereka boleh memberi kesan kepada syarikat secara kewangan dengan menarik pelaburan mereka di dalamnya.

Kepentingan

Pemangku kepentingan sekunder syarikat kadang-kadang boleh menjadi yang paling lantang, walaupun tidak mempunyai kepentingan kewangan dalam syarikat. Sebagai contoh, dewan tenaga kerja yang menentang sebuah syarikat yang melakukan beberapa fungsi dan memberhentikan individu boleh menyebabkan publisiti buruk dan niat buruk bagi syarikat di kalangan masyarakat. Dan individu yang tinggal berhampiran kilang fizikal syarikat boleh merosakkan pengembangan kilang kerana mereka merasakan ia akan menyebabkan peningkatan lalu lintas atau pencemaran.

Berurusan dengan Pemangku Kepentingan Sekunder

Langkah pertama untuk berurusan dengan pihak berkepentingan sekunder adalah mengenal pasti semua orang yang mungkin tergolong dalam kumpulan ini. Setelah syarikat mengetahui siapa pemegang saham sekundernya, syarikat itu dapat memulakan kerja penting untuk menghubungi mereka. Ini membolehkan pihak berkepentingan sekunder mengetahui bahawa syarikat menyedari bahawa mereka mempunyai kepentingan di dalamnya dan mengambil berat tentang mereka. Syarikat yang bekerjasama, dan bukannya menentang, pihak berkepentingan sekundernya cenderung mengumpulkan lebih banyak niat baik dan kerjasama untuk pengembangan dan aktiviti perniagaan lain yang diperlukan.