Cara Memformat Nota Kaki Laman Web

Memetik sumber dalam dokumen profesional, seperti rancangan perniagaan atau cadangan, sangat penting untuk menyokong konsep asal anda dan mewujudkan kredibiliti di kalangan pembaca seperti rakan sekerja atau pelanggan masa depan. Semasa memetik laman web dalam Persatuan Bahasa Moden (MLA) atau gaya University of Chicago, maklumat nota kaki diletakkan di bahagian bawah halaman. Walau bagaimanapun, format nota kaki berbeza untuk gaya MLA dan Chicago. Selain itu, formatnya mungkin berbeza-beza bergantung pada apakah Anda mengutip artikel di halaman Web atau seluruh laman web.

Memetik Laman Web dalam Nota Kaki

Sama ada anda menyiapkan cadangan perniagaan atau kertas yang ingin syarikat anda serahkan kepada penerbitan rasmi seperti jurnal ilmiah atau perniagaan, anda mungkin bergantung sebahagian pada beberapa data dari Internet. Bagaimanapun, web menyediakan akses mudah ke versi terkini dari semua perkara dari data korporat hingga kajian dan pendapat yang diterbitkan.

Sekiranya anda akan memetik laman web dalam dokumen rasmi, anda mungkin ingin menambahkan nota kaki dengan merujuk kepada laman web tersebut sehingga orang lain tahu di mana anda mendapat data anda dan dapat menyiasatnya sendiri. Periksa format nota kaki yang dikehendaki oleh penerbit anda atau bagaimana gaya rumah syarikat anda. Beberapa format umum yang mungkin anda diminta untuk digunakan adalah format MLA dan format Chicago Manual of Style.

Perhatikan bahawa peraturan untuk nota kaki seringkali berbeza dengan peraturan untuk sumber daftar bibliografi di akhir buku atau dokumen.

Menggunakan Format Nota Kaki MLA

 1. Tuliskan Nama Pengarang

 2. Taipkan nama pengarang, jika ada. Senaraikan nama belakang pengarang terlebih dahulu, masukkan koma, kemudian masukkan nama depan. Letakkan noktah selepas nama pengarang.

 3. Tambahkan Nama Halaman Web

 4. Masukkan nama laman web atau artikel dalam tanda petik, diakhiri dengan titik dalam tanda petik.

 5. Tambahkan Nama Laman Web Keseluruhan

 6. Masukkan nama keseluruhan laman web dalam huruf miring. Letakkan koma selepas nama laman web atau laman web dalam huruf miring.

 7. Masukkan Tarikh Penerbitan

 8. Sekiranya anda mengetahui tarikh penerbitan, tambahkan dalam format hari-bulan-tahun (seperti 12 Januari 2019), diikuti dengan koma. Sekiranya anda tidak mengetahui tarikh penerbitan, lewati langkah ini.

 9. Tambahkan URL Laman Web

 10. Taipkan URL laman web, meninggalkan "http" atau "https" awal. Contohnya, ketik www.example.com/index.html, diikuti dengan noktah.

 11. Tambahkan Tarikh Akses

 12. Sekiranya anda tidak mengetahui tarikh penerbitan, masukkan tarikh anda mengakses laman web yang didahului dengan kata "Diakses". Ini adalah maklumat terakhir yang disertakan dalam petikan laman web. Senaraikan tarikh akses dalam format hari-bulan-tahun.

 13. Berikut adalah contoh nota kaki untuk petikan Web yang lengkap:

 14. Wiener-Bronner, Danielle. "Coke melancarkan rasa baru agar pelanggan tidak meninggalkannya." CNN , 8 Februari 2019, www.cnn.com/2019/02/08/business/coca-cola-new-flavor/index.html.

Menggunakan Gaya Chicago

 1. Masukkan Nama Pengarang

 2. Masukkan nama depan pengarang, diikuti dengan spasi dan kemudian nama terakhir, kemudian koma. Sekiranya laman web tidak memberikan nama pengarang, lompat ke Langkah 2.

 3. Tambahkan Tajuk Halaman Web

 4. Masukkan tajuk laman web, diikuti dengan koma. Letakkan tajuk halaman Web dalam tanda petik.

 5. Tambahkan Nama Laman Web atau Organisasi

 6. Masukkan nama organisasi atau nama laman web, diikuti dengan koma.

 7. Catat Tarikh Penerbitan

 8. Masukkan tarikh halaman Web diterbitkan, diikuti dengan koma. Senaraikan tarikh dalam format bulan, tahun, seperti "1 Ogos 2018." Sekiranya anda tahu halaman diubah dari masa ke masa, masukkan tarikh terakhir pengubahsuaian. Masukkan tarikh anda mengakses laman Web sekiranya tarikh penerbitan dan pengubahsuaian tidak diketahui.

 9. Tambahkan Alamat Web

 10. Taip URL lengkap laman web yang anda rujuk. Sertakan awalan "//" di awal petikan URL. Masukkan noktah di akhir alamat laman web. Berikut adalah contoh petikan laman web yang lengkap:

 11. Danielle Wiener-Bronner, "Coke melancarkan rasa baru agar pelanggan tidak meninggalkannya," CNN, 8 Februari 2019, //www.cnn.com/2019/02/08/business/coca-cola-new-flavor/ indeks.html.