Cara Membuat Bleeds di Photoshop CS5 untuk Pencetak

Membuat dokumen Photoshop untuk pencetak memerlukan beberapa persiapan, terutama jika ia mempunyai warna atau grafik yang menjangkau ke tepi. Pendarahan sedikit meningkatkan pengukuran fail anda, kerana ia menyediakan kawasan untuk memperluas latar belakang dokumen. Anda tidak mahu teks atau elemen penting berada di dalam pendarahan, kerana pencetak memotongnya setelah dokumen dicetak. Bleeds memastikan warna dicetak dengan lancar ke tepi dokumen anda.

1

Lancarkan Photoshop dan pilih "Fail", kemudian "Baru" untuk memulakan dokumen baru. Tetapkan ukuran dan resolusi dokumen baru anda. Ingatlah untuk menambahkan ukuran pendarahan ke ukuran dokumen anda. Sebagai contoh, jika ukuran dokumen akhir anda adalah 5 x 7 inci, dan pendarahan yang diperlukan adalah seperempat inci, anda harus menetapkan lebar dokumen menjadi "5,25 inci" dan tingginya menjadi "7,25 inci." Akhirnya, klik "OK" untuk membuat fail. Untuk mengedit file yang ada, buka "File" dan "Open", kemudian pilih file tersebut dan klik "Open." Pilih "Gambar", kemudian "Ukuran Kanvas", dan tingkatkan lebar dan tinggi kanvas untuk memasukkan pendarahan. Klik "OK." Anda akan melihat sempadan yang dipenuhi dengan warna latar belakang tepi dokumen anda.

2

Pergi ke "Lihat", dan pilih "Raja" jika penguasa belum kelihatan.

3

Klik pada pembaris mendatar. Seret panduan baru ke dokumen, sejajarkannya dengan ukuran yang sesuai dengan bahagian atas cetakan anda, dan kemudian ulangi untuk bahagian bawah. Di samping itu, seret panduan dari pembaris menegak untuk bahagian sisi cetakan. Ini akan memberi anda bantuan visual sehingga anda dapat melihat ukuran cetakan sebenar dokumen dan pendarahannya.

4

Reka fail anda, simpan maklumat penting dalam panduan yang menandakan sempadan dokumen. Kembangkan sebarang grafik latar belakang atau warna ke tepi luar dokumen, mengisi pendarahan.

5

Klik ikon "Buat Lapisan Baru" di bahagian bawah panel Lapisan.

6

Pilih alat Pensil dari panel Alat, tetapkan sikat menjadi 1 piksel di bar Pilihan, dan tetapkan warna latar depan menjadi hitam.

7

Lukis dengan Pensil untuk membuat tanda tanaman. Mulakan dengan mengklik salah satu panduan mendatar di titik tengah dalam pendarahan. Tahan shift, dan klik di mana ia memotong panduan menegak. Kemudian klik pada panduan menegak di titik tengah dalam pendarahan. Ini akan membuat bentuk "L" ke belakang yang menandakan tempat di mana dokumen harus dipotong. Ulangi langkah ini untuk tiga penjuru yang lain di mana panduan bersilang.