Cara Menukar Fon Sel pada PDF Acrobat yang Dapat Diisi

Apabila anda membuat PDF yang dapat diisi dalam Adobe Acrobat, anda boleh menukar fon yang digunakan oleh pelanggan anda untuk mengisi borang. Anda boleh menggunakan fon yang berbeza dalam sel yang berbeza dan juga dapat mengubah ukuran dan warna fon. Anda juga boleh menukar fon dalam PDF yang anda terima dari orang lain; walaupun penyuntingan mesti diaktifkan. Walaupun anda dapat mengetik atau menampal teks dalam PDF yang dapat diisi menggunakan Adobe Reader, anda tidak boleh menggunakannya untuk menukar fon. Untuk mengedit fail PDF, anda perlu menggunakan Adobe Acrobat.

1

Lancarkan Adobe Acrobat, klik "Buka", pilih PDF yang dapat diisi menggunakan penyemak imbas fail dan klik "Buka" untuk membuka PDF di Acrobat.

2

Klik "Alat", pilih "Bentuk" dan kemudian klik "Edit" untuk beralih ke mod penyuntingan bentuk.

3

Cari medan pertama yang ingin anda edit dan klik dua kali untuk membuka dialog Properties Field Text.

4

Klik tab "Rupa" untuk melihat semua tetapan yang berkaitan dengan penampilan - tetapan sempadan, warna dan teks.

5

Pilih fon yang berbeza dari kotak lungsur "Font". Ketik ukuran baru ke dalam kotak "Font Size", jika anda juga ingin menukar ukuran font. Untuk menukar warna teks, klik kotak di sebelah "Warna Teks" dan pilih warna yang berbeza.

6

Klik "Tutup" setelah selesai mengedit kotak teks. Sekiranya anda ingin mengelakkan orang lain mengubah tetapan, centang kotak "Dikunci" sebelum mengklik "Tutup."

7

Klik "Fail" dan pilih "Simpan" dari menu untuk menyimpan perubahan. Klik butang "Tutup Penyuntingan Bentuk" di bahagian Borang untuk kembali ke paparan standard dalam Adobe Acrobat.