Cara Membuka Port Desktop Jauh

Remote Desktop membolehkan anda mengakses komputer anda dari komputer lain. Anda dapat membuka port Desktop Jauh hanya pada komputer anda untuk membolehkannya hanya diakses di jaringan tempatan anda atau membukanya juga pada penghala anda untuk menggunakan komputer melalui Internet. Sebelum anda membuka port desktop jauh pada penghala atau program firewall, anda perlu mengaktifkan akaun pengguna anda untuk mempunyai hak Desktop Jauh pada komputer yang ingin anda akses.

Buka Port di Komputer

1

Klik "Mula," klik kanan "Komputer" dan pilih "Properties." Klik "Tetapan jauh." Luluskan tetingkap Kawalan Akaun Pengguna jika muncul.

2

Klik pada bulatan di sebelah kiri "Benarkan sambungan hanya dari komputer yang menjalankan Desktop Jauh dengan Pengesahan Tahap Rangkaian (lebih selamat)." Klik "Pilih Pengguna ..." jika anda ingin mengaktifkan pengguna selain daripada pengguna semasa yang anda log masuk ke komputer anda untuk mengakses komputer dari jauh. Jika tidak, lompat ke langkah 4.

3

Klik "Tambah", taipkan nama pengguna yang ingin anda aktifkan untuk menggunakan komputer dari jauh dan klik "OK" dua kali.

4

Klik "OK" untuk menyimpan perubahan. Klik ikon "Windows" di desktop, ketik "Firewall" tanpa tanda petik dan klik "Benarkan program melalui Windows Firewall."

5

Tatal ke bawah sehingga anda menjumpai "Remote Desktop" - jangan keliru dengan "Remote Desktop - RemoteFX" - dalam senarai program yang dibuka. Tandakan kotak untuk "Rumah / Tempat Kerja (Swasta)" jika belum dicentang. Mengaktifkan Desktop Jauh seharusnya sudah melakukan ini untuk anda, tetapi ini membantu memastikan bahawa program tidak akan disekat oleh Windows Firewall ketika anda cuba mengakses komputer anda.

6

Buka sebarang program firewall lain yang ada pada komputer anda. Sekiranya anda tidak memasang program firewall tambahan, lompat ke langkah seterusnya. Aktifkan nombor port 3389 untuk dapat melewati firewall anda. Rujuk dokumentasi untuk program firewall anda, kerana langkahnya berbeza untuk masing-masing, jika anda tidak pasti bagaimana melakukannya.

Buka Port di Router

1

Buka penyemak imbas Web anda di komputer yang telah anda aktifkan sambungan Desktop Jauh. Pergi ke alamat IP penghala anda. Masukkan nama pengguna dan kata laluan untuk penghala masuk. Maklumat ini terdapat dalam dokumentasi penghala.

2

Cari bahagian dengan nama yang serupa dengan "Virtual Server" atau "Port forwarding" dan buka. Masukkan nombor port 3389 untuk port dalaman dan luaran. Pilih protokol "TCP."

3

Masukkan alamat IP komputer yang anda aktifkan sambungan Desktop Jauh. Tekan kekunci "Windows" dan "R" secara serentak dan lepaskan jika anda perlu mencari alamat IP di komputer. Jika tidak, lompat ke langkah 5.

4

Taip "cmd" dan klik "OK." Ketik "ipconfig" tanpa tanda petik dan tekan kekunci "Enter". Cari nilai untuk "Alamat IPv4" untuk penyesuai rangkaian yang menghubungkan komputer anda ke Internet. Ini adalah alamat IP yang akan digunakan ketika membuka port pada penghala anda.

5

Cari IP "WAN" atau "Internet" di halaman konfigurasi penghala anda. Tuliskan maklumat ini untuk kemudian.

6

Simpan perubahan pada penghala dan kemudian tutup penyemak imbas Web anda. Klik ikon "Windows" dari desktop pada komputer kedua. Ketik "jauh" dan klik "Sambungan Desktop Jauh."

7

Ketik IP Internet yang anda rakam dari penghala anda sebelumnya dan klik "Sambung." Masukkan nama pengguna dan kata laluan untuk komputer jauh dan klik "OK." Sambungan yang berjaya mengesahkan bahawa port dibuka dengan betul.