Cara Berkongsi Pautan YouTube dengan Orang Tertentu

YouTube, laman web rangkaian sosial, memberi peluang kepada setiap pelayar Web untuk berkongsi video mereka dengan khalayak yang luas. Sekiranya anda menjalankan perniagaan kecil, anda boleh menggunakan YouTube untuk berkongsi maklumat produk, video promosi dan bahkan melatih video dengan sesiapa sahaja, di mana sahaja di dunia. Dalam beberapa kes, anda mungkin tidak mahu video anda cukup mudah diakses, dan anda mungkin memutuskan untuk membatasi video tertentu kepada beberapa pekerja atau pengguna lain. Secara lalai, YouTube menjadikan setiap video yang anda muat naik menjadi umum; namun, anda boleh menjadikan video tidak tersenarai dan membaginya hanya dengan orang tertentu yang mempunyai pautan ke video. Anda boleh menjadikan video tidak tersenarai ketika memuat naik, atau menukar video yang sebelumnya dimuat menjadi tidak tersenarai.

Buat Video Tidak Tersenarai Semasa Memuat Naik

1

Navigasi ke laman web YouTube dan log masuk ke akaun anda.

2

Klik "Muat Naik" di bahagian atas skrin.

3

Klik "Pilih Fail Dari Komputer Anda" dan pilih video yang ingin anda muat naik. Video mula dimuat secara automatik dan skrin Pilihan Video muncul.

4

Klik "Tidak tersenarai" dan pilihan anda akan diterapkan pada video semasa ia dimuat naik. Berikan pautan YouTube untuk video (di sebelah kiri skrin) kepada orang yang diberi kuasa untuk menonton video tersebut.

Buat Video Tidak Tersenarai Selepas Muat Naik

1

Navigasi ke YouTube dan log masuk ke akaun anda.

2

Klik nama skrin anda di sudut kanan atas tetingkap penyemak imbas. Klik "Pengurus Video" dari menu lungsur turun.

3

Klik "Edit" di bawah video yang ingin anda buat tidak tersenarai.

4

Klik "Tidak tersenarai" dan kemudian klik "Simpan Perubahan." Berikan pautan video YouTube, yang terletak betul-betul di bawah butang "Tidak Tersenarai", kepada orang-orang yang diberi kuasa untuk menonton video tersebut.