Cara Membuka Fail DAT di Word

Jenis fail sambungan DAT pada dasarnya adalah fail data apa pun. Fail boleh mengandungi teks, foto, video atau jenis fail data asas. Mengubah jenis fail menjadi dokumen Word adalah mungkin dalam kebanyakan kes dengan menggunakan salah satu daripada beberapa teknik asas. Dalam beberapa kes, Microsoft Word bukanlah aplikasi pilihan terbaik untuk jenis fail .dat . Sekiranya fail mengandungi teks dan grafik asas yang anda mahukan dalam format pemproses kata, Word adalah pilihan terbaik. Untuk tujuan foto dan video, aplikasi pemprosesan media berkuasa tinggi adalah pilihan yang lebih baik untuk membuka dan menyunting fail seperti ini.

Membuka Fail

Cuba buka fail di Word dengan hanya mengklik dua kali fail tersebut. Mungkin dibuka atau tidak. Dalam beberapa kes, anda mesti menukar fail ke jenis dokumen yang sesuai dengan Word terlebih dahulu. Sekiranya tidak terbuka atau tidak terbuka di Microsoft Word, klik kanan fail dan tatal ke bawah ke Buka Dengan untuk mengakses menu pilihan drop-down. Pilih Microsoft Word jika pilihan itu tersedia dan fail akan dibuka di Word.

Buka dan Tukarkan Dokumen

Laluan lain adalah membuka Microsoft Word terlebih dahulu di penyemak imbas anda. Di Word, akses menu Fail dan pilih Buka untuk mencari fail DAT anda pada cakera keras atau peranti storan terpaut. Pilih fail untuk membukanya di Word. Dengan fail yang kini dapat dilihat dalam dokumen Word, kembali ke menu File dan pilih Save As . Pilih jenis fail baru yang diinginkan untuk menukar dokumen. Dalam kebanyakan kes, anda akan memilih .doc atau .docx sebagai jenis fail untuk terus menggunakan dan menyunting fail dalam ekosistem Microsoft Word.

Mengekstrak Teks dari Fail DAT

Sekiranya fail enggan dibuka dalam aplikasi Word, grafik dan video yang berat mungkin menyekat kemampuan untuk berfungsi dalam Word. Sekiranya anda ingin membuang teks tanpa video, grafik atau kandungan lain yang tidak serasi dalam fail DAT, cuba buka di editor berasaskan teks. Notepad adalah penyunting teks biasa di Microsoft dan menghapus grafik visual, hanya menunjukkan HTML dan teks dari file. Sorot ujian yang diinginkan dalam editor dan salin kemudian tampal ke dokumen Word baru. Anda mungkin melihat sebilangan besar kod dalam penyunting teks. Abaikan kodnya dan tatal untuk mencari teks yang diingini dan hanya membuang kandungan yang ingin anda lihat dan edit di Word.